Д-р Александър Симидчиев: Разформироването на НОЩ е безотговорно

3376
Д-р Александър Симидчиев: Разформироването на НОЩ е безотговорно
Снимка: Actualno.com

Това е безотговорно като поведение. Правителството, макар и в оставка, трябва да продължи да работи. Имаме медицинска криза и управлението ѝ изисква да имаме ефективни органи, които да направляват този процес.

Така пулмологът и депутат от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев коментира новината за разформироване на Националния оперативен щаб (НОЩ), предаде БГНЕС.

„За последната една година никога не съм си позволявал да критикувам щаба, макар че не винаги бил съгласен с това, което се прави. Ние сме на едно от челните места по брой заразени, по брой загинали, както и на едно от последните места по брой ваксинирани. Трябва да управляваме пандемията ефективно. Това изисква да има орган, който да я управлява“, каза още д-р Симидчиев.

Министър Ангелов и доц. Кунчев ще продължат да информират обществото за COVID-19

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще продължат да...

Според него трябва да има приемственост при смяната на властта, за да има надграждане на постигнатото. Д-р Симидчиев посочи още, че в страната ни трябва да има ефективни и научно-обосновани мерки за контрол на пандемията, както и орган, който да ги въвежда в практиката, с ясна отчетност.

Разформироването на НОЩ, заедно с ниската ефективност на ваксинационната кампания изглежда като активно мероприятие за дестабилизиране на контрола на пандемията, лишавайки я от действащо управление и координация. Лекарят в мен не може да разбере или оправдае как в момент, в който все още сме в активна пандемична ситуация с над 2300 новозаразяващи се дневно (на седмична база), с почти 120 загиващи дневно (на седмична база), болници пълни с почти 10 000 болни от КОВИД-19, от които 8% в интензивни отделения, и непредвидима треактория на новозаразените се абдикира от базисното управление на кризата, пише Симидчиев и в декларация на "Демократична България".

"Кое наложи това? Какви мерки се предлагат в замяна? Това, което чухме, са продължаващи брифинги, които не служат да планират и предлагат решения, а само да констатират. От съобщението на Министерския съвет изобщо не се разбира кой и с какви мотиви е решил да се разформирова щабът и кой занапред ще е отговорен за предложенията и координацията на мерките срещу КОВИД-19.

Националният оперативен щаб бе създаден преди година, без да бъде активиран националният пандемичен план. Не бе ясно дали щабът води стенограми, нямаше публично известни оперативни планове и критерии, поради което след разпускането му не е ясно дали може да има отчет за извършеното, за да служи като преход при предстоящо активиране на пандемичния план.

Сбогом на Националния оперативен щаб

Националният оперативен щаб (НОЩ) се превърна във важен фактор в живота на българите през последната година. Месеци наред нетърпеливо с...

Решение сега е или да се сформира бързо нов щаб и да се предостави от НОЩ приемо- предавателен отчет, придружен с всичката налична документация до момента, или да се активира пандемичният план, но пак с приемо-предавателен отчет. Принципът е идентичен с изисканото от вицепремиера Томислав Дончев да предостави Плана за възстановяване и развитие!

Само преди дни Борисов обяви, че правителството му няма да внесе Плана за възстановяване за одобрение в Европейската комисия. Вчера след упрека ни, че извършва саботаж, той реши да прехвърли отговорността за внасянето му на Народното събрание. Необичайно е решението за излизане на Борисов в отпуск, точно преди деня за парламентарен контрол с питания към него. На този фон новината за закриване на Националния оперативен щаб изглежда като поредното решение в стил “след мен и потоп”.

Но в случая става дума за заиграване с най-големите страхове на хората - тези за здравето и живота на тях и близките им".

Темата с разформироването на щаба коментираха и от „Има такъв народ“. „Трябваше този щаб да бъде от професионалисти, а не от хора, които изпълняват политически поръчки“, коментира депутатът Станислав Балабанов и допълни: „Когато имаме възможност да управляваме, ще имаме и нов щаб с истински професионалисти“.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com