Даниел Митов: Казусът "Барселонагейт" е кух под всички ъгли

2822
Даниел Митов: Казусът "Барселонагейт" е кух под всички ъгли
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Казусът "Барселонагейт" се върти от години, докато Бойко Борисов беше без имунитет. Този казус е кух и то под всички ъгли. Това коментира в "Панорама" зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

"Борисов винаги е казвал "аз къща в Барселона нямам", други казват - "ама то въпросът не е за къщата, там става дума за пране на пари". Това, което знам аз, е че испанските власти проведоха двугодишно разследване. Това са институции, които хванаха собствения си крал във финансово престъпление, мислите ли че ако имаше финансово престъпление в случая, щеше да се размине?", попита той.

Даниел Митов призна, че без ДПС няма как да се случи правосъдна реформа

За да се случи правосъдна и конституционна реформа трябват гласовете на ДПС. От това няма как да се избяга. За да се стигне до такива р...

Даниел Митов посочи, че е извървян много тежък път до сглобяването на редовно правителство, което да възстанови функционирането на парламентарната демокрация. "Знаем, че част от нашите привърженици и симпатизанти все още се опитват да преглътнат въпросната формула, но те са умни хора, които добре разчитат политическия ход на ситуацията", каза Митов.

ГЕРБ-СДС очакват от Асен Василев разумно фискално поведение и при изготвянето на бюджета ще следят за всяка цифра. Назначаването на Румен Спецов за шеф на НАП е отговорност на финансовия министър, каза още Митов. "Ясно е, че в една подобна коалиция, след като сме си наговорили много неща през годините, няма как изведнъж да минем в някакъв модус на безкрайно харесване. В демокрацията няма значение кого не харесваш и кого не - въпросът е какви цели поставяш пред обществото, как идентифицираш проблемите и какви решения си готов да предложиш", каза той.

Митов не очаква нищо от предстоящото изявление на главния прокурор. По думите му процедурата във ВСС и разговорите за конституционна реформа са породили съпротива. "Пред ВСС лежи задачата да довърши процедурата, която е започнал и да вземе решение какво се случа с главния прокурор. Пред парламента обаче седи задачата да реформира правосъдната система, така че тя да не се намесва в решенията на политическите партии, да не подлага на натиск политици, народни представители и министри и от друга страна политиката да няма никаква роля във функционирането на съдебната власт", категоричен е зам.-председателят на ГЕРБ.

Ако идеите за конституционни промени са разумни, може и да се събере мнозинство от 180 депутати, смята Митов. Според него въпросът за съдебната система няма да се реши само с премахването на фигурата на главния прокурор.

Докато тече правосъдна реформа: ГЕРБ няма да подкрепи свалянето на имунитет на нито един депутат

Имунитетите на който и да е народен представител не се условие за каквито и да било преговори за съставяне на правителство. Няма да поз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com