АДФИ констатира сериозни нарушения при строежа на магистрала "Хемус"

4808
АДФИ констатира сериозни нарушения при строежа на магистрала "Хемус"
Снимка: АПИ

При проверка на Агенция за държавна финансова инспекция в Агенция „Пътна инфраструктура“ относно изграждането на магистрала "Хемус" са констатирани сериозни нарушения. Това съобщават от Министерството на финансите, опровергавайки по-ранни твърдения в публичното пространство, че няма проблеми при одита.

Припомняме, че по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви на среща със симпатизанти в Бургас, че АДФИ не е открила никакви нарушения при строителството на "Хемус". "Една година Рашковщината шестваше по телевизионните студия. АДФИ – агенцията, пряко подчинена на Асен Василев, не откри никакви нарушения при търговете за строителство на АМ "Хемус", въпреки всички обвинения на служебните правителства и правителството на Петков", каза Борисов.

Издадоха 11 наказателни постановления за незаконно строителство на АМ "Хемус"

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) e издала общо 11 наказателни постановления за установеното незаконно строителство в ...

Обект на проверката на АДФИ е договор между Агенция "Пътна инфраструктура" и "Автомагистрали" ЕАД с предмет: "Доизграждане на АМ "Хемус" в участъци 7, 8 и 9 на обща стойност 1 350 000 000 лв. без ДДС". Сред основните констатации в доклада са, че той е сключен при завишени анализни цени в общ размер на 18 073 247, 48 лв., с което не са защитени финансовите интереси на организацията. "Налични са ясни констатации за категорично завишени цени на различни материали и дейности по строителството на тези участъци от АМ „Хемус“. Установеното завишение не в намерило отражение като вреда, тъй като към момента на извършване на инспекцията СМР - по договора не са извършвани, приемани и заплащани", съобщават от МФ.

При проверката е открито заобикаляне на Закона за обществените поръчки при превъзлагането на дейности от „Автомагистрали“ ЕАД по 15 договора за проектиране на стойност 3 718 287 лв. То не е санкционирано, защото обект на проверката е АПИ, а не „Автомагистрали“ ЕАД, което е извършвало превъзлаганията. В хода на инспекцията от АПИ писмено са заявили, че не са запознати с договори за превъзлагане, които е сключвало „Автомагистрали“ ЕАД. Това, от своя страна, е наложило с указание от наблюдаващия прокурор да се извърши единствено насрещна проверка на дружеството за преглед на налична документация.

Заключенията в доклада на АДФИ се базират на детайлен експертен анализ с вещо лице, при който е констатирано наличие на неправилно ценообразуване и завишение на анализните стойности. Неправилното ценообразуване се наблюдава в почти всички разгледани позиции и се изразява най-вече в неправилно ценообразуване на машиносмените; завишени допълнителни разходи за труд и механизация; непосочване в анализните цени на машини с конкретни характеристики; непредставяне на използваните фирмени разходни норми, УСН, ТСН или други, което води до извода, че такива липсват или не са използвани;

Финансовата инспекция на АПИ е извършена със заповед от 13.07.2021 г за спазване на нормативните актове. Проверена за законосъобразност е била бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност, както и законодателството в областта на обществените поръчки при сключването и изпълнението на договора от 18.12.2019 г., между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ ЕАД за изграждане на участъци 7, 8 и 9.

Рашков показа снимки: Парите за "Хемус" са отишли за луксозни вили

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков показа снимки, на които е изобразено къде са отишли парите от авансовите плащания за строе...

Обект на проверката са станали 33 договора на стойност над 2,3 милиарда лева. Резултатите са отразени в доклад от 16.02.2022 и заключение към него, чието кратко резюме е публикувано в началото на април 2022 г. Докладът е изпратен на МРРБ и на органите на прокуратурата, уточняват от финансовото министерство.

Пълният текст на доклада може да бъде видян тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика