Съдът: Хора на високи държавни позиции са замесени в схемата за пране на пари от АМ "Хемус"

14535
Съдът: Хора на високи държавни позиции са замесени в схемата за пране на пари от АМ "Хемус"
Снимка: БГНЕС

По делото за АМ „Хемус“ са събрани доказателства, че е налице „добре организирана и планирана схема за пране на пари, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции". Това обяви Софийският градски съд, след като отказа по-лека мярка от „домашен арест“ за единствения към момента обвиняем Борислав Колев.

В мотивите към решението си съдебният състав посочва, че от наличните и проверени доказателства може да се направи извод за съпричастност на бившия футболен съдия и данъчен Колев към престъплението. „Освен това продължава да е налице, макар и с намален интензитет, опасността от извършване на ново престъпление", мотивира се съдът по искането на адвоката на обвиняемия за по-лека мярка.

Припомняме, че Колев беше обвинен за изпиране на над 53 млн. лв., предназначени за строежа на ЛОТ-5 от автомагистрала „Хемус“. В края на миналата година стана ясно, че той е човекът, при когото са пристигнали всички пари, изтеглени на 52 транзакции между юни 2020 и септември 2021 г., след като са били пренасочени по сметки на кухи фирми. Според прокуратурата Колев е участвал в създаването на мрежа от такива фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители.

Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Бойко Рашков нарече изпирането на пари от АМ „Хемус“ „престъплението на века“. След като се яви на разпит в Софийска градска прокуратура по делото на 4 януари, той заяви, че голяма част от парите за строежа на магистралата се връщали обратно към политическа партия ГЕРБ.

Как е ставало точенето на милионите за АМ "Хемус" - свидетелски разказ

Как обвиняемият за аферата с източените 53 млн. лева Борислав Колев всъщност е работил по схемата? Хора, на чието име е създадена фирма...

„Да кажем, че от 50-60 милиона, или от 70-80 милиона – толкова, колкото авансово са се превеждали на компании, представящи се за строители на магистрали, са се отделяли 30-40% от средствата, като са се насочвали към една политическа партия. Това е политическа партия ГЕРБ“, каза тогава Рашков.

Той не спомена конкретни имена, а от ГЕРБ обявиха, че ще го съдят.

Борислав Колев стана повод за разрив между МВР и прокуратурата. Заради евентуално споразумение с обвиняемия ПРБ атакува шефа на ГДБОП Калин Стоянов и му повдигна обвинение за натиск над наблюдаващите прокурори в края на 2021 г.

Самият Колев е дал пред прокуратурата "дълги и подробни обяснения", включително е посочил конкретни лица, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление. Имената на тези лица не са публично известни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха престъпна група за фалшиви документи (СНИМКИ)

Екстрадират утре Рангел Бизюрев

Окончателно: Освободиха Червения пират

Задържаха заплашил с убийство жена си

Алкохол менте и нелегални цигари иззеха в София (СНИМКИ)

Двама загинали и 88 пожара за денонощие

Спорът им завърши с брадви: Арестуваха двама мъже в Шумен

Разградско училище осъмна със счупени прозорци

Здравословен проблем е вероятната причина за трагедията в Казанлък

Разпитват свидетели по делото срещу Васил Михайлов за побой

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...