Денков за Радев: Изпрати България тотално извън европейска орбита, когато внясаше бюджет с 6% дефицит

13486
Денков за Радев: Изпрати България тотално извън европейска орбита, когато внясаше бюджет с 6% дефицит
Снимка: БГНЕС

Ако трябва да преценя къде се намираме в тези ситуации по отношение бързина и координация между институциите, поставям висока оценка. Но по отношение подготовката на държавата имаме много работа.

Това каза министър-председателят Николай Денков по повод наводнението по Южното Черноморие. По думите му след бедствието държавата е реагирала бързо и по най-добрия възможен начин. Премиерът увери, че до края на месец септември би трябвало да бъдат изплатени обезщетенията на пострадалите след наводненията домакинства.

Още: Най-важното за застраховките, касаещо наводнението по Южното Черноморие

"Ако не беше пропаднал моста (бел.ред. на Царево), нямаше да има жертви. Прокуратурата да провери защо се случи този инцидент. Бедствие е имало, има и пак ще има, особено с климатичните проблеми. Не мога да гарантирам, че няма да има жертви", уточни премиерът пред NOVA.

Той уточни, че стартовата помощ от 1512 лева е с цел да даде първоначален стимул на пострадалите хора, а след това вече те самите да открият помощ от други хора относно подслон и/или ремонт на щетите.

Още: Обмисля се създаване на национален фонд за превенция срещу бедствия

Парите ни

Независимо от съпротивата на бизнеса минималната работна заплата трябва да стане 50% от средната, припомни Денков. Именно затова тече дискусия за вдигането на размера й, а самата заплата ще бъде обвързана и с парите за втора година майчинство.

Относно размерът на пенсиите премиерът отбеляза, че политическият консенсус е около т.нар. швейцарско правило и увеличението ще е обвързано с икономическите показатели у нас.

"Ще внесем бюджет, който максимално да балансира дисбалансите”, каза още министър-председателят. Денков заяви, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е голям и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат.

По повод коледните бонуси за пенсионерите Денков отбеляза, че все още не са обсъждани, но генерално политиката на кабинета е да не подкрепя раздаване на пари "на калпак".

Бюджет 2023

"Ще внесем бюджет, който ще балансира всички дисбаланси. Очакваме резултатите от вътрешни допитвания до администрациите, за да видим къде имаме пропуски и къде заплащането е ниско", уточни премиерът.

Той не смята, че има основание заведенията да продължат да работят с намалена на 9% ставка на ДДС, която бе въведена като антикризисна мярка по време на пандемията.

"Ресторантският бизнес е във възходящ тренд, има повишен брой туристи, не виждам основание това да остане", коментира Денков. Припомняме, че още през март, когато се обсъждаше проекта на бюджет за тази година от организации на ресторантьорите възразиха срещу връщането на ставката до 20%. По-рано министърът на туризма Зарица Динкова потвърди подкрепата си намалената ставка на данъка да се запази и за следващата година.

Още: Премиерът: Има риск да загубим средства по плановете за териториално развитие и енергиен преход

"Дондуков" 1 срещу "Дондуков" 2

По повод продължаващото напрежение между премиер и президент и на фона на появила се тяхна обща снимка от спортно събитие в столицата, Денков уточни:

"С държавният глава си говорихме за проблеми, които трябва да решаваме заедно като институции. Когато се говори за престрелки, това не е коректно, тъй като от дълги месеци имаше залпове от едната страна към другата. Надявам се да си говорим и да продължим да работим градивно, защото имаме доста теми за обща работа", каза той.

Денков отвърна на президентът Румен Радев, който, по думите му, отдавна говори за проевропейско развитие, но това трябва да става с конкретно действие. И добави:

"Когато внесеш бюджет с 6% дефицит, ти тотално изпращаш страната ни извън тази орбита", каза Денков по повод предложеният от служебния министър на финансите Росица Велкова проектобюджет на страната през пролетта на тази година.

"Няма за какво да прощавам. Имаме да вършим работа. Нямам ментори, нямам кой да ми шепне в ухото. На тези години имам самочуствие със своите успехи, имам хора, на които се доверявам и с тях ще работим", каза премиерът.

Още: Денков каза стабилна ли е сглобката и дали вече има доверие на ГЕРБ (ВИДЕО)

Относно различни гласове в публичното пространство, призоваващи за импийчмънт на президента, Денков каза:

"Радев няколко пъти е излизал извън правомощията, които Конституцията му дава, и е дал основание за импийчмънт. Такава процедура обаче би отнела обществена енергия и би ни отклонило от задачите ни. Това ще попречи, защото ще отнеме много от обществената и политическа енергия".

Референдум за 3 март?

Продължаващата полемика около датата на националния празник бе повод за коментар на премиерът за това дали е възможен референдум по темата.

"3 март има много спорни моменти, които не се казват. Никой не оспорва ролята на празника като такъв. Ако трябва референдум, то нека се обсъдят аргументи и в двете посоки в Народното събрание", коментира Денков.

Коалиция или сглобка

Още: Първата ротация е факт: ГЕРБ пое правна комисия в парламента

Неспирното напрежение между партньорите във властта ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Денков каза:

"Първо, трябва да имаме доверие, че можем да работим дългосрочно по приоритети. То се изгражда, а не се явява днес или да изчезва утре. Имаме някакви първи стъпки на съвместни действия, но докато не свършим задачите до Нова година ясно ще се види дали има поле за такова доверие", коментира академикът.

Още: Нинова: ПП-ДБ, ГЕРБ и Алексей Петров са договаряли правителство

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев притеснен: Страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Борисов в Кърджали. Ето какво обеща предизборно

Проблеми и очаквания на старта на летния сезон: Говори Евтим Милошев

Нови данни за катастрофата с Кирил Петков: Кой как шофира? (СНИМКИ)

Никола Минчев: Нямам охрана, но и в момента ползвам транспорт на НСО

Стана ясна цената на бюлетините за изборите на 9 юни

"Война с медиите" и дело-шамар: Спор между депутат от ГЕРБ и АЕЖ-България

България е "за" свикване на Среща на върха за мир в Украйна

Проблемите пред Източния фланг на НАТО, ако има война в Европа: Говори адм. Ефтимов

Първан Симеонов: Борейки се с Путин, не бива да заприличваме на него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика