Депутатите решиха: Сотир Цацаров оглавява антикорупционната комисия

3494
Депутатите решиха: Сотир Цацаров оглавява антикорупционната комисия
Снимка: БГНЕС

Със 165 гласа "за", 30- "против" и 3-ма "въздържали се" депутатите решиха Сотир Цацаров да оглави КПКОНПИ. Цацаров бе предложен за поста от управляващата коалиция, но за избора му допринесоха със своя глас 27 депутати от БСП.

Съгласно процедурните правила за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът получил най-много гласове „за“.

"За" кандидатът на ПГ на "Воля - Българските родолюбци" Симеон Найденов гласуваха 12 народни представители, "против" - 42 и "въздържали се" - 136, с което той не бе приет.

Дебати

Много лесно е да се представи г-н Цацаров, защото той е всичко това, което другите не са. Като главен прокурор неговите заслуги са изключително значими, подчерта Емил Димитров-Ревизоро и даде пример – Цацаров създал специализирано междуведомствено звено за разследване на престъпления вътре в правосъдната система.

При представянето на Симеон Найденов най-впечатляващото изречение беше, че има дългогодишен опит по съдебни дела, „включително няколко за корупция”.

Коледа е! Всички трябва да са щастливи

От конституирането ѝ досега непрекъснато се занимаваме с КПКОНПИ (Антикорупционната комисия), иронизира депутатът от БСП Крум Зарков, който обяви, че червената партия няма да подкрепи нито Цацаров, нито Найденов - но 27 червени подкрепиха настоящия главен прокурор, включително хора като Драгомир Стойнев, Петър Кънев и Тома Томов. По думите му, Цацаров не може да бъде подкрепен, защото „проверяваните си избират проверяващ”, визирайки законовия механизъм, според който предложението за председател на Антикорупционната комисия идва от управляващите.

Зарков заяви още, че ако нещата с такъв избор вървят, тогава Бойко Борисов ще твърди как той е автор на предложението за Цацаров. Но ако не е така, тогава ще има „депутатите избраха”. И напомни, че БСП предлага председателя на КПКОНПИ да се избира от президента – точно за да няма „симбиоза” между КПКОНПИ и изпълнителната власт. Ако законът за формирането и дейността на КПКОНПИ си остане такъв, съдбата ѝ ще е на забвение, както на многото други органи за борба с корупцията, слели се сега в Антикорупционната комисия, предупреди синът на журналистката Ани Заркова.

Лидерът на „Воля” Веселин Марешки обаче обвини Зарков и БСП, че се крият в момент, в който управляващите нямали мнозинство в парламента. Припомняме, че „Воля” издигна Симеон Найденов като кандидат за председател на КПКОНПИ.

Марков за Цацаров: Не може да си успешен главен прокурор, а да не можеш да ръководиш комисийка

"Нямах намерение да се изказвам, тъй като точката от дневния ред е персонална. Избираме едно лице за председател на една комисия. Аз ще...

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков, който е известен като агент на Държавна сигурност, пък мотивира подкрепата за Цацаров с това как Лозан Панов искал премиера и главния прокурор да бъдат разследвани и как Българския хелзинкски комитет (БХК) (бел. ред. – Панов поиска разследване  заради изказване на Борисов в ефир как ако не бил той, Лозан Панов нямало да стане председател на Върховния касационен съд). „БХК да гледа чистата в тоалетните, хлебарки има ли”, образно се изрази той. И поиска дебат да се реши какво е държавното управление на България – дали съдебна република или друга? „Дайте да не се фокусираме само в прокуратурата, а да видим каква съдебна система имаме”, каза още Марков.

А Павел Шопов от „Атака” обяви, че мрежа от НПО направило Лозан Панов „съдия номер 1”, а такова нещо нямало в България.

ДПС подкрепя Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, обяви народният представител от групата Симеон Симеонов."Познавам г-н Цацаров от 2002 г. от службата ми в Пловдивския регион. Г-н Цацаров е един брилянтен юрист, голям интелект и ерудит", посочи Симеонов.

Има алтернатива за антикорупционната комисия и БСП я предложи с друг закон, но той не е беще приет. Сега сме го внесли отново. Намира се в деловодството и вероятно скоро ще го гледаме, заяви от своя страна лидерът на левицата Корнелия Нинова.

"Преди две години беше създадена КПКОНПИ. Ако днес попитаме някого извън тази зала с какво свързва КПКОНПИ, повечето хора ще кажат с незаконно придобитата тераса на нейния председател Пламен Георгиев. Какво последва от това - за награда лично премиерът го направи консул.

Корнелия Нинова: Алтернативата ни за КПКОНПИ е друг закон

С мнозинството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" и с подкрепата на ДПС Сотир Цацаров ще бъде новият председател на КПКОНПИ. Това каза лиде...

Това прилича ли ви на борба с корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество? Не! За две години Комисията доказа своята неефективност. Г-н Цацаров сподели при изслушването, че ще се опита да я събуди. Вярваме, че ще положи всички усилия, професионални, на които е способен. Г-н Цацаров, тази комисия не е заспала, тя е мъртво родена. Тя е такава, защото няма разследващи функции", подчерта лидерът на БСП.

Тя посочи, че всички са се съсредоточили председателя да се избира от председател. Според нея по-важно е, че БСП предлага друга структура на тази комисия.

"Но понеже най-голяма публичност придоби предложението ни за избор от президента, искам да се спра на това. Многократно сте демонстрирали мандатно мислене. Темата корупция не може да се мисли в мандати, тя трябва да се мисли дългосрочно и визионерски. Сега президент е Румен Радев, следващият, по-следващият може да е друг човек, подкрепен от друга партия. Ние предлагаме принципно решение на въпроса", допълни още Нинова.

"При изслушването си г-н Цацаров сподели, че законът е несъвършен", каза Нинова и посочи, че той не може да ги внесе, но БСП може. "Второто, което се внушава срещу БСП - "нямат кандидат". Уважаеми народни представители, щеше да е върховно политическо лицемерие да се изправя да кажа: ние не признаваме този закон, тази комисия, ние не признаваме процедурата, по която се избира председателя и при всичко това - да кажем: ето ние предлагаме председател.

Къде виждате някаква логика или нормален разум? Затова не предлагаме председател", каза още Нинова. Тя подчерта, че поради всички тези причини БСП няма да подкрепи нито един от двамата кандидати.

ДПС подкрепя Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ

ДПС ще подкрепи кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Симеон Симеонов...

Според депутата Явор Нотев от  "Атака" изборът на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ е правилен. "Критиката към закона, към работата на комисията има своите основания. В тази критика и в нейната основателност намирам аргумента за това да подкрепим кандитурата на г-н Цацаров и да се спрем на неговият избор. Защо?

За професионалните му качества аз няма да говоря. В условията на един нов и несъвършен закон, разбира се, че трябва да допуснем и да се постараем ръководителят на институцията да бъде един от най-вещите, опитни юристи, които биха могли да обхванат тази дейност и да я насочат правилно", допълни още Явор Нотев.

Кой е Сотир Цацаров?

Сотир Стефанов Цацаров е роден на 28 август 1966 г. в град Пловдив. Получава образованието си в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където завършва специалност „Право“.

На 10 януари 2013 г. Сотир Цацаров встъпва в длъжност като главен прокурор на Република България. Преди това е председател на Окръжен съд - Пловдив. От 1 март 1996 до 1 октомври 1998 Цацаров е председател на Районен съд – Асеновград. Владее английски език.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика