Дончев отрече да има напрежение в управлението с Патриотите

1926
Дончев отрече да има напрежение в управлението с Патриотите
Снимка: БГНЕС

Вътре в управлението си говорим. Ако очаквате всички представители в коалицията да говорим с един и същи тон, това е подозрително. Колкото и да сме различни, това не е попречило на Кабинета да си върши работата. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев в ефира на БНТ по темата с вътрешното напрежение в управляващото мнозинство. "Аз не съм анализатор на процесите в ляво. Работа на опозицията е да критикува. Подозрително би било опозицията винаги да ръкопляска", коментира Дончев.

Кохезионната политика на ЕС

Павлова: Не можем да обещаем на балканските държави дата за присъединяване към ЕС

Искаме българското председателство да бъде балканско, но това не значи, че България ще даде фалшиви очаквания. Ние не можем да обещаем,...

Всеки път, когато се обсъжда нов програмен период и т.н. "кохезионнен пакет", начева един дебат за това колко са парите, как трябва да се харчат. Бюджетът за този програмен период, който изпълняваме в момента, е по-малък от предишния. Големият проблем е, че всички преговори се случват на фона на различни видове кризи, поясни вицепремиерът. Brexit например е проблем не само от бюджетна гледна точка. За мен най-големият проблем са чисто политическите последици от този акт.

Ние очакваме ЕК да излезе с предложение за кохезионен пакет около май месец. Преди това ние трябва да организираме добре дискусията с държавите членки и да представим на Комисията вижданията на всички. След май месец трябва да тестваме реакциите след предложението на Комисията, разясни бъдещите отговорности на България по време н апредседателството на ЕС Томислав Джончев.

По думите му безспорен факт е, че в различните държави членки има различно усещане за добавената стойност. За един българин инвестицията в магистрала е лесно обяснима. Малко по-трудно обяснима е за този, който се намира на 3000 км от тук.

По време на председателството от нас се очаква да бъдем модератор, да бъдем лидер. Ще бъде успех, ако сближим раздалечените позиции, поясни Дончев. Една от идеите на ротационното председателство е да се сменя гледната точка на Европа. Тази ни специфична географска чувствителност е възможност да сложим фокус на един чувствителен регион като Западните Балкани.

Захариева: ЕС може да помогне на Западните Балкани с практически мерки

"България напълно осъзнава отговорностите, които ще има като председател на Съвета на ЕС. Ще работим за постигане на решения по важните...

Ако Европа иска да бъде обградена от зони за сигурност, тя трябва да инвестира, каза вицепремиерът. Аз съм оптимист. Политическото затопляне и разведряване на отношенията с Македония дава възможности за правене на бизнес.

С Македония има двустранни зони на чувствителност, които са много високи. С другите държави от Западните Балкани подобни предразсъдъци отсъстват или са по-малко, стана ясно още от думите на Томислав Дончев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика