Две комисии решиха жилищата, останали резерва, да бъдат санирани

5993
Две комисии решиха жилищата, останали резерва, да бъдат санирани
Снимка: БГНЕС

Две парламентарни комисии приеха предложението на ГЕРБ, свързано със санирането. Това се случи на съвместно заседание на регионална и енергийна комисия, като в него участваха и представителите на Комисията за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове, които обаче не одобриха проекта на решение. Окончателното решение ще бъде на пленарната зала.

Предложението

Предложението е на Николай Нанков и група народни представители от ГЕРБ и идеята е да се обезпечи финансиране за тези жилищни сгради, които са в резервния списък за саниране и за които не са достигнали пари.

Това ще бъде част от средносрочна програма с обезпечено финансиране за реализация на инвестиции, свързани с енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната, което депутатите възложиха на регионалния министър.

Трите комисии решиха още парламентът да задължи МРРБ да внесе Национална жилищна стратегия 2025-2050 в деветмесечен срок.

Депутатите приеха и предложение на БСП министърът на регионалното развитие да извърши анализ на Националната програма за енергийна ефективност. ОЩЕ: Нанков обеща, че ГЕРБ ще защитава интересите на местната власт (ВИДЕО)

Мнението на кметовете

В дискусията се включиха предимно представителите на местната власт. Кметът на Димитровград Иво Димов коментира, че това предложение, е очакването на обществото. Кметът на Троян Донка Михайлова посочи, че най-важното в настоящия момент е да бъдат финансирани проектите от резервния списък, тъй като напрежението сред хората е голямо. От името на НСОРБ тя добави, че към програмата за санирането българските граждани имат най-голям интерес. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров коментира, че проблемът със санирането е дошъл заради несправедливостта. "Разчитаме на Народното събрание и на комисиите да подкрепят това предложение. По този начин ще можем да успокоим всички хора", каза още Тодоров. ОЩЕ: Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Дебатът

От своя страна министърът на регионалното развитие Андрей Цеков коментира, че няма спор за средносрочната програма за жилищния сграден фонд. Според него една такава средносрочна програма би могла да стартира най-рано следващата година.

"Към настоящия момент реално стартирането на една програма през тази година, би повишило дефицита", смята регионалният министър. 

Манол Генов от БСП отбеляза, че има прекрасен пример с Националната програма за енергийна ефективност от 2015 г. Той коментира притесненията на министъра на регионалното развитие, че няма да може да намери финансиране за три месеца на жилищата от резервния списък. "За три месеца може да измислите, г-н Цеков, вариант", каза народният предтавител. 

Венеция Ангова от ПП-ДБ попита защо от комисията по евросредствата присъстват на заседанието. "Да търсим финансиране от евросредствата? Ако ние искаме да финансираме този инструмент резервите, е добре да намерим откъде да бъде финансирано това. На този етап Планът за възстановяване и устойчивост не смятам, че има свободен ресурс, който може да се използва. Единственият свободен ресурс идва от REPowerEU", каза Ангова. По думите й, ако се търсят средства от националния бюджет, то това означава увеличаване на дефицита.

Николай Нанков от ГЕРБ посочи, че колегите му от ПП-ДБ не са си слушали внимателно финансовия министър. Той отбеляза, че при предишната програмата са се финансирани повече жилища, отбелязвайки, че "това е резултатът от промяната".

Табелките на депутатите

Дискусията имаше и битов нюанс Още в самото начало Делян Добрев, който е председател на енергийна комисия, отбеляза, че съвместно заседание на три комисии се случва за първи път.

Оказа се обаче, че не всички депутати имат табелки с имената си пред себе си. Такива имаха само народните представители от Комисията по енергетика. Въпросът повдигна Венеция Ангова от ПП-ДБ, след което от енергийна комисия си махнаха табелките в знак на съпричастност. Колегата Йордан Иванов от ПП-ДБ смята предложението за екстремистки популизъм. 

"Добре, че махнахме табелките", пошегува се по-късно Делян Добрев. ОЩЕ: Предимство за саниране ще имат сгради, които се отопляват с по-лоши източници

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

И НСО се включи в хора: Отвърна на Кирил Петков за следящата го охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика