Държавата плаща нощувките само на най-важните гости за европредседателството

2611
Държавата плаща нощувките само на най-важните гости за европредседателството
Снимка: iStock/Guliver

​Свършиха ли парите за подготовката на европредседателството ни? ​Търсят ли се варианти отделните министерства да отделят пари от бюджетите си, за да се представим добре пред Брюксел, къде ще посрещаме първите дипломати на Европа и има ли достатъчна леглова база в София за това?

Тези въпроси редакционният екип на Actualno.com зададе на Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 (МБПСЕС 2018) след многобройни слухове и тиражирани информации, достигнали до редакцията, че България няма достатъчно ресурс, за да се справи с предстоящите пленарни заседания на най-високо равнище. Нещо повече - по непотвърдена информация, имало устни разпореждания към всяко министерство в държавата да си отдели перо за покриване на разходи по европредседателството, тъй като предвидените пари били изчерпани.

Павлова: Приключиха голяма част от обученията на експертите по Председателството

Отчитаме значителен напредък в изпълнение на мерките, заложени в плана за подготовка на председателството. Това заяви Лиляна Павлова - ...

От ведомството на Лиляна Павлова пишат, че съгласно постановление на Министерския съвет от 5 април 2017 г. прогнозната стойност на разходите по подготовката на председателството е в размер на 69 361 000 лв. за периода 2017 – 2018 г., като суматата се разпределя до всички министерства, съгласно конкретните отговорности, които те имат, по някои събития от календара на председателството.

​Над 20 000 делегати се очакват да пристигнат у нас по време на 6-месечното председателство на страната ни на Съвета на ЕС.

Делегатите, които ще бъдат у нас едновременно за едно събитие, могат да бъдат настанени дори само в един голям столичен хотел - с капацитета на „Маринела“ или „Хилтън“ например, а всички гости за времето на целия период на председателство ще заемат само 1/3 от наличната база в София, казват от министерството. Над 40 са хотелите в столицата, които отговарят на изискванията за настаняване на гостите на председателството. Проблем с хотелската база в столицата няма", категорични са от ведомството на Лиляна Павлова.

Оказва се обаче, че ангажимент на министерството е заплащането и осигуряването на хотелско настаняване само за гостите на най-високо ниво за събитията от категория А - срещи на високо равнище. За тях българската страна плаща нощувките на двама участници от всяка държава. Традиционно страната-домакин не осигурява за своя сметка настаняването на делегатите, участници в заседанията в другите категории събития. Грижа на самите гости са разходите по настаняването и отмяната на резервациите, както и избора на хотел. Ангажимент на министерството е единствено предоставянето на информация и списък на определен брой сигурни и качествени хотели към поканите за събитията, от които гостите да могат да избират.

От Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС уточняват, че обществената поръчка за избор на хотелско настаняване е приключила и има избран изпълнител, а прогнозната ѝ стойност е 515 000.00 лв. с ДДС. "На 13 септември 2017 г. Фирма „ВГ“ АД бе определена за изпълнител на обществената поръчката с предмет: "Хотелско настаняване за ръководителите на делегации и техните придружители при провеждане на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година“.

Единственият кандидат да прави сайта на председателството ни на ЕС спечели обществената поръчка

„Информационно обслужване” АД ще разработи сайта на Българското председателство на Съвета на ЕС. Фирмата беше единственият ...

Зад фирмата ВГ "АД" стои фактически хотел "Маринела", който според обявлението на обществената поръчка предлага цена за настаняване в една стая със закуска в размер на 217 лв. на ден.

​От министерството казват, че в момента в ход е процедура по осигуряването на кетъринга на участниците в събитията по време на председателството​.

​"Уточняваме, че събитията, които ще се състоят в България през 6-месечния период от 1 януари до 30 юни 2018 година, са над 270 на брой. Те са предложени от близо 40 министерства и ведомства и се поделят на четири категории – A, B, C и D", уточняват от министерството, като подробно разписват същността на всяка една категория събития.

"Събитията от категория "А" са на високо равнище – министър-председатели, министри, еврокомисари, председател на Европейския съвет, председател на Европейския парламент, посланици и др. В събитията от категория "В" участват генерални директори и директори на държавите членки в различните сфери на политика на ЕС, както и експерти от държавите членки, участващи в работата на подготвителните органи на Съвета на ЕС.

Събития от категорията "С" са от т. нар. „парламентарно измерение“. За тях пристигат народни представители от националните парламенти на 28-те държави членки на ЕС и се организират в тясно сътрудничество между МБПСЕС 2018 и Народното събрание. Събитията от категория "D" са под патронажа на дадено министерство или в партньорство между институция и друга организация като подпомагат постигането на основните цели, като МБПСЕС 2018 може да осигури зала и техническа инфраструктура при наличие на свободни такива за съответната дата.

Павлова: Юнкер и всички еврокомисари идват за откриването на председателството

Един от важните ангажименти е осигураването на добрата комуникация и разбирането на специфичната и тежка терминология. Както има устано...

Всички останали дейности и разходи за конкретното събитие са отговорност на съответното ведомство или организация, пишат още в отговор на запитването ни от МБПСЕС 2018.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика