Експерти и политици: Законът "Кунева" е правен сам за себе си, без оценка на въздействието

956
Експерти и политици: Законът "Кунева" е правен сам за себе си, без оценка на въздействието
Снимка: БГНЕС

Антикорупционният закон е правен сам за себе си, за него липсва оценка на въздействието.

Такова мнение изразиха днес политици и експерти по време на дискусия между народни представители от ПГ на АВБ, „ Народен съюз” и движение “Гергьовден”, представители на браншови организации, на НПО относно съдебната реформа и предложенията за антикорупционно законодателство, адресирано към високите етажи на властта.

В антикорупционния закон се предвижда обединяването на четири съществуващи досега структури – част от Сметната палата, БОРКОР, Комисията за конфискация и Комисията за конфликт на интереси. С новия закон ще се създаде една свръховластена институция – Антикорупционно бюро. След разрешение на съда то ще получава достъп до данни, които са банкова, застрахователна и данъчна тайна, както и до Централния кредитен регистър. Целта е да се разкрива евентуално "корупционно поведение" по върховете на властта.

ГЕРБ, РБ и Патриотите се договориха за антикорупционния закон на Кунева

Партиите от управляващото мнозинство - ГЕРБ, част от Реформаторския блок и Патриотичния фронт се обединиха зад Антикорупционния закон, ...

На пръв поглед със закона се прави опит за се фиксира началото на борбата с корупцията, но такива действия са предприемани и в предходните периоди, заяви в началото на дискусията зам.председателят на ПП АБВ Румен Петков. Продължава да съществува проблемът и няма как да не се безпокоим защо в продължение на повече от година правителството не е дало нито една задача на БОРКОР. Дава се финансиране, но резултат няма. Защо? Кое ни мотивира да не използваме този инструмент, запита Румен Петков. Има и други въпроси - защо не намалихме регистрационните и лицензионни режими, за които специалистите казват, че са към 1800 в България. Всичко това ляга на гърба на обществото и държавата, констатира Петков. Не на последно място създаваме у нашите партньори съмнение относно демократичните процедури у нас, каза политикът.

За закона дебатът се води публично, но не е ясна работната група, която го подготвя, липсва оценка на въздействието при него, посочи Марин Киров, ръководител на правното звено на партия АБВ. А доста от становищата, които постъпват по него не са взети пред вид, добави той. Правят впечатление смесените правни форми от различни закони, експертите и политиците се изказват сдържано за него, а представителите на НПО - критично.

Нека да сме наясно, че става дума за закон, който цели да се пребори корупцията по високите етажи на властта, заяви Явор Хайтов от „Народен съюз”. Длъжни сме като опозиция да заявим, че мнозина български граждани могат да бъдат репресирани и да бъдат подложени на проверки, които в края на 21 век да звучат архаично. От „Народен съюз” наистина сме настроени за демокрация и искам да напомня, че по време на лагерите при социализма е имало невинно хвърлени там и по анонимни сигнали и доноси, каза той.

Ясно искаме да чуем вносителите с техните аргументи и мотиви, защото не всеки, който не подкрепя този закон, подкрепа корупцията, за съжаление, чух и такива тези, подчерта Хайтов.

Сотир Цацаров: Време е нещо да се случи в съдебната реформа

"Време е нещо да се случи в областта, която наричаме „съдебна реформа“. Изборите, независимо дали са предсрочни парламентар...

Бе изразено мнение от участник в дискусията, че лицата, включени в обхвата на този закон са описани в 42 точки, но не са включени редица длъжности , не се разбира каква е логиката на подбор.

Законопроектът не дава отговор на това има ли разлика между незаконно придобито имущество и такова, с недоказан произход, констатира Златка Стефанова от Висшия адвокатски съвет. Липсва оценка на въздействието от антикорупционния закон. Законопроектът е правен сам за себе си без да са взети пред вид професионалните аспекти, подчерта Стефанова.

Според Георги Ковачев от БДЦ екипът на Меглена Кунева, писал антикорупционния закон, е анонимен. Не сме убедени дали този закон е писан от някой екип на Движение „България на гражданите” или е плод на експертна работа, изрази съмнение той.

Любомир Авджийски от Института за пазарна икономика смята, че е изключително удачно сливането на Комисията за конфликт на интереси /КПУКИ/ и Сметната палата. Оказва се, че румънският модел в тази сфера не е румънски, а европейски, каза той. На много места има специализирани прокуратури за борба с корупцията, които са независими и автономни. При нас няма прозрачност, никой не знае кой ръководи това звено и не знаем точно структурата му, нямаме и ресурса за борба с корупцията. Румъния има наблюдавани над 11 000 наказателни производства, у нас са 10 пъти по-малко, констатира Авджийски и добави, че смята, че корупцията е престъпление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика