ГДБОП привика Иво Мирчев заради думите му за руско влияние в службите ни

2829
ГДБОП привика Иво Мирчев заради думите му за руско влияние в службите ни
Снимка: БГНЕС

Бившият депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев беше привикан в ГДБОП днес. Причината е образувана проверка заради негови твърдения, че част от службите ни за сигурност са под руско влияние. Мирчев беше разпитван около половин час, съобщиха от пресцентъра на ДБ.

Бившият депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев беше привикан в ГДБОП днес, съобщи bTV. Поводът е образувана проверка заради негови твърдения, че част от службите ни за сигурност са под руско влияние. Мирчев беше разпитван около половин час.
Той обясни, че е донесъл на антимафиотите доклад на центъра за стратегически изследвания за руското влияние в Източна Европа и България. "В този доклад има данни, че част от службите не работят за интереса ни. В случая това са Държавна агенция "Разузнаване" и военното разузнаване", коментира Мирчев пред bTV.
През юли бившият депутати заяви в телевизионно интервю, че българските служби са пробити и в тях има хора, които не работят за България. Като пример за пробив Мирчев даде "Капитан Андреево", където е имало сигнали за контрабанда, а службите нищо не правят. Военното разузнаване пък в безпрецедентно за историята си съобщение го обвини в недопустими внушения. "Недопустими са внушенията от последните два дни в националните медии, че „военното разузнаване не работи в интерес на България“, написаха на (link is external)сайта си Служба "Военно разузнаване".
"Без да се базира на доказателствен материал, подобно изказване уронва престижа,накърнява достойнството и подлага на съмнение безспорния професионализъм на военните разузнавачи от не едно поколение. С това твърдение се погазва офицерският пагон на стотиците служители на най-старата българска разузнавателна служба, които служат в името на националните интереси", твърдят от военното разузнаване и добавят, че изпълняват задачите си в пряка координация и тясно сътрудничество с разузнавателната общност на НАТО и ЕС, като приносът й е високо ценен.Бившият депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев беше привикан в ГДБОП днес. Причината е образувана проверка заради негови твърдения, че част от службите ни за сигурност са под руско влияние. Мирчев беше разпитван около половин час, предаде bTV.

Той обясни, че е донесъл на антимафиотите доклад на Центъра за стратегически изследвания за руското влияние в Източна Европа и България. "В този доклад има данни, че част от службите не работят за интереса ни. В случая това са Държавна агенция "Разузнаване" и военното разузнаване", коментира Мирчев пред bTV.

През юли бившият депутат заяви в телевизионно интервю, че българските служби са пробити и в тях има хора, които не работят за България. Като пример за пробив Мирчев даде ГКПП "Капитан Андреево", където е имало сигнали за контрабанда, а службите не са реагирали.

ОЩЕ: Иво Мирчев твърди: Притеснителни данни за мащаба на руската шпионска дейност в България

"В сведенията, които ми бяха снети, разказах същото, което твърдя през последните месеци – има сериозни индикации, че част от българските служби, вместо да работят за националния интерес, работят за увеличаване на руското влияние в страната”, каза Мирчев на излизане от ГДБОП.

Димо Гяуров: Никоя служба не е застрахована от опити да се проникне в нея

Никоя служба не е застрахована от това, някой да опитва да проникне в нея. Не съм изненадан от информацията за ДАНС. Законът предвижда ...

"Надявам се, че ще бъдат взети съответните мерки, за да може българските служби да работят за интересите на държавата. Това е нашата работа като политици – да защитаваме обществения интерес", добави Ивайло Мирчев.

"Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” по разпореждане на Софийската градска прокуратура е образувала проверка по медийни изказвания през юли на тогавашния депутат от “Демократична България” Ивайло Мирчев за руско влияние върху българските спецслужби. Той е привлечен като свидетел и днес сутринта за около половин час му бяха снети сведения в ГДБОП. Предоставил е на разследващите и експертен доклад за руското влияние в България и Източна Европа, като се надява прокуратурата на Иван Гешев също да се запознае с него", пише в съобщението, разпространено от ДБ.

Военното разузнаване обвини бившия депутат от ДБ в "недопустими внушения".

"Без да се базира на доказателствен материал, подобно изказване уронва престижа, накърнява достойнството и подлага на съмнение безспорния професионализъм на военните разузнавачи от не едно поколение. С това твърдение се погазва офицерският пагон на стотиците служители на най-старата българска разузнавателна служба, които служат в името на националните интереси", твърдят от военното разузнаване и добавят, че изпълняват задачите си в пряка координация и тясно сътрудничество с разузнавателната общност на НАТО и Европейския съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика