Гражданите на Пещера основателно са притеснени от агресивната форма на пропаганда чрез високоговорители

31645
Гражданите на Пещера основателно са притеснени от агресивната форма на пропаганда чрез високоговорители
Снимка: бгнес

В много от европейските държави тази практика да се използват високоговорители от джамиите не е разрешена. Това каза за Радио "Фокус" - Пазарджик историкът проф. Пламен Павлов по повод недоволството на жители на Пещера от силата на звука на високоговорителите на джамията в центъра на града.

Не веднъж в българското публично пространство това се поставя като пример. Освен това аз си мисля, че не е нужно непременно да следваме образци в други държави, тъй като ние си имаме един собствен модел на съжителство между християни, мюсюлмани, атеисти и други, който никога не е бил конфронтационен.

Високоговорителите на джамиите не са ислямска традиция, смята проф. Божидар Димитров

"Какво пречи намаляването на децибелите на високоговорителите на едно минаре на мюсюлманите да си изпълняват религията. Тя се изпълнява...

Тези нови влияния, които настъпват особено то края на 90-те години насам наистина са заплаха за националната сигурност на България. Ние виждаме последователни опити да се въздейства на ромските общности, те да бъдат така да се каже ислямизирани, много често с политическа цел. Много често джамийските настоятелства и самите храмове играят ролята на социални учреждения, в което няма нищо лошо, но когато то се прави с някаква неприкрита цел, би трябвало да има реакция от страна на обществото и на държавата.

В този смисъл си мисля, че гражданите на Пазарджик и в случая на Пещера основателно са притеснени от една подобна агресивна форма на пропаганда на една вяра, която е въпрос на себеусещане на всеки човек и не бива да бъде налагана агресивно на всички останали, коментира проф. Павлов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика