И активната регистрация за избори си остана само предложение

19552
И активната регистрация за избори си остана само предложение
Снимка: БГНЕС

Подобно на мажоритарния вот и електронното гласуване още едно предложено нововъведение в новия Изборен кодекс отпадна – това за т.нар. активна регистрация.

Активната регистрация представлява списък на хората, които са упражнили правото си на глас на последните избори. Списъците трябваше да се изготвят по следния начин - Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване" чрез териториалните си звена предава на ЦИК избирателните списъци от произведените избори и на тяхна база се изготвя електронен регистър на гласуващите лица. До него достъп може да се дава само съгласно Закона за личните данни.

На Станишев новият кодекс му се вижда перфектен

Мажоритарният вот е силно застъпен в новия Изборен кодекс. Това смята лидерът на БСП Сергей Станишев, който говори пред медиите в парла...

Идеята на активната регистрация е да могат да се преброят т.нар. „мъртви души” в избирателните списъци – с други думи да гласуват само хора, които специално се регистрират, защото твърдо възнамеряват да упражнят правото си на вот. Интересен факт е, че при гласуването в парламента за отхвърляне на активната регистрация, по предложение на Четин Казак, първоначално тя беше приета. Последва обаче прегласуване – 84 гласа да няма активна регистрация, 18 гласа да има и само шест въздържали се.

Ето и отхвърленият текст, който трябваше да е част от преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс, ако беше одобрен:

„От избирателните списъци се заличават имената на гражданите, които до изборния ден са загубили правото си да избират или са починали. В избирателните списъци се вписват и имената на гражданите, които в периода между изборите са придобили избирателно право. В избирателните списъци се вписват, съответно дописват, имената на гражданите, които имат право да гласуват, но не са включени в избирателните списъци. Вписването се извършва по искане на избирателя до органите по чл. 23, ал. 1 до предаването на списъците на секционните избирателни комисии. Дописването се извършва в изборния ден от председателя на секционната избирателна комисия по постоянен адрес (адрес на пребиваване). Вписването, съответно дописването, се извършва след представяне на документ за самоличност и на удостоверение за пребиваване - за гражданин на друга държава -членка на Европейския съюз, подал в срок декларация по чл. 359, ал. 1 или по чл. 408, ал. 1. Централната избирателна комисия води електронен регистър на лицата, които са гласували, включително на лицата по ал. 2, като се осигурява възможност всеки избирател да може да прави справка в регистъра по единен граждански номер, включително на безплатен телефонен номер. Достъпът до личните данни в регистъра се осъществява при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика