Яне Янев: С категоричен вот на евроизборите може да се мисли за нова Конституция

16792
Яне Янев: С категоричен вот на евроизборите може да се мисли за нова Конституция
Снимка: Агенция КРОСС

Правителството в България може да бъде избрано само с 25% от депутатите заради условията за кворум. За сметка на това то се освобождава поне с 50%+1 глас – 121. Това е само един от многото дефекти на Конституцията, обясни лидерът на РЗС Яне Янев.

Признат грях е половин грях – така Янев отговори на въпрос защо сега са се сетили да променят Конституцията, а не когато ГЕРБ и РЗС бяха на власт. Аз за пръв път чух Бойко Борисов вчера да казва, че съжалява, че не е работил за промяна на върховния закон, добави лидерът на РЗС в сутрешния блок на Нова телевизия.

Борисов не вижда шанс за конституционни промени без БСП и ДПС

За промяна на конституцията са необходими поне две трети мнозинство в парламента, т.е. Велико народно събрание. Затова, който иска пром...

Друг проблем, който посочи Янев, е структурата на Висшия съдебен съвет. Според него той трябва да е разделен на две камари – едната да избира прокурори, а другата – съдии.

На въпрос как точно ще стане промяната и ще има нова Конституция, Янев отвърна: „А мислили сте, че през 1990 година е можело да се тръгне по пътя на нова Конституция”. И добави – ако народът се произнесе категорично на европейските избори, може да се мисли за промяна на Конституцията. Сегашната ни Конституция е правена в посттоталитарно време – в условията на съветски модел.

Янев даде и пример как „сега се краде така, както по времето на Тройната коалиция”. По негови думи областният управител на Сливен Корнелий Желязков е актувал общински имот в държавен и го продава на фирма „ Напредък Пътнически превози”, където управител е заместник-областният управител, твърди лидерът на РЗС. За този имот са платени само 20 хил. лева, другото е изплатено чрез компесаторни записи – класически модел на неравностойни заменки. А „Напредък Пътнически превози” след по-малко от месец препродава за 550 хил. лева, възмути се Яне Янев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика