Борисов не вижда шанс за конституционни промени без БСП и ДПС

12948
Борисов не вижда шанс за конституционни промени без БСП и ДПС
Снимка: БГНЕС

За промяна на конституцията са необходими поне две трети мнозинство в парламента, т.е. Велико народно събрание. Затова, който иска промени, трябва да намери партньори. Аз например съм за намаляване на броя на депутатите, да не могат народни представители да минават от една парламентарна група в друга. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на форума "Нова Конституция или реформи в действащата".

"Има нещо много елементарно – всички казват, че трябва да се промени Конституцията, всички казват, че са за нова Конституция. Как може да стане това? Как се събират 2/3 в парламента, как като стъпки това може да се случи, сега става ясно, че това е един сложен процес”, попита Борисов. Според него няма начин да има нова конституция, ако не минат поне пет-шест години.

Борисов: Грешка беше, че преди 4 години не променихме Конституцията

Референтен съм към Яне Янев по отношение на Комисията за промяна на Конституцията или текстове от нея. Преди четири години, когато може...

По думите му, по отношение на промяната в конституцията има различни искания - прокуратурата да премине към изпълнителната власт, България да стане президентска република, за които промени той е против; в същото време да се намали наполовина броят на депутатите, за което той е „за”. Затова посъветвах колегите подобни форуми да продължат и да се потърсят и другите партии: БСП, ДПС и всеки, който иска, да се извървят малките стъпки, посочи Борисов.

Бившият премиер счита, че ако няма широка подкрепа, ще стане както става в момента - когато "беше игнорирана първата политически сила и трети и четвърти управляват в момента, защото вторият със сигурност не управлява".

Омръзна ми преди всички избори само мен да ме питат с кого ще правя коалиция - единственият, който досега не е правил коалиция, коментира лидерът на ГЕРБ, цитиран от Агенция "Фокус". По отношение на това, че все пак на ГЕРБ властта е отнета, Борисов коментира: „Не съм очаквал, че може да нямат такъв морал, че вторият Станишев да се държи като победител на изборите, да предприеме такова гонение навсякъде по държавата, че неговия бивш лидер на БСП (Георги Първанов) да излезе сутринта и да каже, че в Сталиново време така не са гонени хората”. По думите му, в последните дни са уволнявани от работните си места хора с дългогодишен опит само заради това, са деца на някои родители или че са роднини и познати на определени хора.

Той отказа да коментира информацията на „България без цензура”, че група депутати напускат ГЕРБ и се присъединяват към „България без цензура” на 26 май.

Плевнелиев против промяна на конституцията

Евентуални промени в конституцията не трябва да се правят на парче и трябва да са подчинени на приемственост. Това каза президентът Рос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика