Йовчев: Русофилите не са престъпници и шпиони

4611
Йовчев: Русофилите не са престъпници и шпиони
Снимка: БГНЕС

Информацията по шпионския скандал от миналата седмица е недостатъчна и не могат да се правят изводи. Това заяви пред bTV бившият председател на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. По думите му не трябва всички русофили да се приемат за престъпници.

Единственият обвинен до този момент е Николай Малинов, председател на Движение "Русофили". Той е пуснат под гаранция от 50 000 лв. 10-годишна забрана за влизане в България имат Константин Малофеев и Леонид Решетников. Според прокуратурата Малинов е изпълнявал задачи за тях срещу заплащане, а в хода на разследването е била установена и схема за изпиране на пари.

Ще осветят ли всички тъмни нишки, свързващи Русия с България?

На 9 септември - дата, която продължава дълбоко да разделя българското общество, гръмна новината за разследване за шпионаж в полза на Р...

"Това доведе до едно силно разделение на обществото по този случай. Противниците на действията на прокуратурата, автоматично формираха негативно отношение към действията на службите. Също така – хората, които споделят русофилските идеи и тези, които са прозападно ориентирани се разделиха", коментира Йовчев.

По думите му, за да има шпионство – на нашата територия е трябвало да има разузнавателна дейност, въпросният човек да е вербуван и той трябва, ръководен от тях, да извършва действия, които са опасни за обществото.

"Без това не можем да говорим за шпионаж. Именно това ще бъде предизвикателството пред следствието и прокуратурата – да докажат тази връзка. Ако се изнесе информация за вербуване, се създават допълнителни рискове", каза бившият вътрешен министър и допълни, че хората, които споделят идеи на русофилите не са априори шпиони.

"Да споделяш идеи не е само право на хората, но и право, което е защитено от Конституцията, стига тези идеи да не всяват омраза. Но ако той е приел да работи за чужда държава и в рамките на тези си действия, целенасочено, изпълнявайки указания – това е шпионство", заяви Йовчев.

Най-добрият приятел на Решетников в България не видя геополитика в стремежа на руски олигарх да купува ключови български активи

Руското влияние е достатъчно голямо – социологическите изследвания показват, че 75% от българите имат симпатии към Русия. Това за...

Бившият вътрешен министър уточни, че ако поставиш себе си в услуга срещу заплащане - не се счита за шпионаж. Той добави, че в практиката си е разследвал многократно шпионаж, но те са били трудно доказуеми.

Според бившия шеф на ДАНС е необходима ефективна интеграция между информационните системи на службите в държавите членки на Европейския съюз.

По думите му липсата на добра комуникация е предпоставка за престъпления от терористичен характер или като случая с британския гражданин Даниел Хъл, който е лежал в британски затвор за педофилия, а сега е арестуван у нас за блудство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика