Журналисти бойкотираха Министерство на финансите заради условията на Асен Василев

4566
Журналисти бойкотираха Министерство на финансите заради условията на Асен Василев
Снимка: БГНЕС

20 журналисти от АЕЖ - България (Асоциация на европейските журналисти) подписаха отворено писмо, с което отказват да се акредитират за достъп до Министерството на финансите.

По решение на министър Асен Василев ведомството въведе спорни изисквания за медийно участие на пресконференции - да присъстват само ресорни репортери, които да докажат, че оглавяват съответната секция в дадена медия. Това затруднява и ограничава достъпа до пресконференции и брифинги на МФ.

Искайте касова бележка навсякъде, не само в заведенията: Браншът гневен на Асен Василев

Само ден след като Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се обявиха срещу идеята клиентите на за...

Сред подписалите се личат имена на журналисти от БНТ, "Сега“, Mediapool, БТА, Bird.bg, "Биволъ" и други.

"Ние, българските журналисти, подписали това писмо, отказваме да се акредитираме за достъп до Министерството на финансите, след като по Ваше решение институцията въведе непропорционални изисквания, които затрудняват и ограничат достъпа до пресконференции и брифинги", пишат представителите на медиите в писмо до Асен Василев с дата 11 юли.

Те казват, че е задължение на институциите да осигуряват прозрачност и отчетност за дейността си, а правото на гражданите да търсят и получават информация, е гарантирано от Конституцията. Законът за достъп до обществена информация въвежда забрана за дискриминация при предоставяне на информация от обществения сектор и забрана за ограничаване на свободната конкуренция.

"Един от начините за осигуряване на правото на информация за дейността на държавните институции е чрез достъпа на журналисти и медии до представителите на тези институции. Журналистите трябва да се ползват от равнопоставеност и да не са обект на дискриминация. Институциите имат право да въвеждат правила за поведение и достъп до събитията с участието на медиите, но тези правила не трябва да създават ненужни пречки, нито да оставят усещането, че реалната им цел е да ограничат достъпа на определени медии и техните представители, нито пък на журналистите на свободна практика", гласи писмото.

Журналисти в Министерство на финансите - само от съответния ресор

Министерство на финансите ограничава достъпа на журналисти, стана ясно от отговора на вицепремиера и финансов министър Асен Василев на ...

"Държавата има право и задължение да обмисля мерки срещу дезинформацията, но тези мерки трябва да държат сметка за баланса на различните права, за да не се превръщат в скрита цензура. Не е случайно, че журналистиката не е регулирана професия и на държавата не е вменено задължението да определя кой е журналист и кой - не. Медиите са свободни да организират работата си както решат и не са задължени да имат определени журналисти, които да отразяват например ресор „Финанси“. Изискването да се доказва, че даден журналист отразява тази тема, е дискриминационно. По никакъв начин не е забранено на някой да работи еднократно по дадена тема и да поиска и получи достъп до представители на дадена институция, когато и както прецени. Изискването да се предостави писмо от главен редактор също е дискриминационно спрямо журналистите на свободна практика", пишат недоволните представители на медиите.

Според тях мерките, които институциите могат да вземат, трябва да са насочени към онези журналисти, които с поведението си нарушават правилата по време на пресконференциите, но не могат да са отговор на начина на отразяване на работата на институциите. Държавата няма право да отказва достъп до събития на медии, които са критични, а на Министерството на финансите не му е вменено задължението да се бори чрез административни рестрикции срещу онова, което преценява, че е дезинформация, казват те.

"Тъй като смятаме, че въведените бюрократични изисквания от Министерството на финансите биха могли да представляват недопустим прецедент, който да влоши достъпа до информация, декларираме, че няма да подадем заявления за акредитация, докато правилата не бъдат преразгледани. Настояваме също така МФ да публикува заповедта, чрез която се въвеждат тези мерки, за да може тя да бъде оспорена в съда, ако междувременно не бъде отменена", призовават българските журналисти.

ОЩЕ: АЕЖ за новите правила в МФ: Институциите нямат право да ограничават произволно достъпа на журналисти до пресконференции

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика