АЕЖ за новите правила в МФ: Институциите нямат право да ограничават произволно достъпа на журналисти до пресконференции

2292
АЕЖ за новите правила в МФ: Институциите нямат право да ограничават произволно достъпа на журналисти до пресконференции
Снимка: БГНЕС

Държавните институции нямат право да ограничават произволно достъпа на журналисти до отворени пресконференции. Това се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти. Повод за това е отказа във вторник дългогодишният финансов журналист Стефан Антонов да бъде допуснат до пресконференция на министерството на финансите, за която, според АЕЖ, изглежда, са били изпратени покани само до избрани медии. 

"Както сме посочвали вече и при друг повод, вместо политиците “да преценяват по свое усмотрение кой е журналист и кой не, е по-добре в началото на публично събитие да обявят накратко правила и само ако някой не се съобрази с тези правила, да бъде молен да напусне. Например, в началото на пресконференцията може да се посочи кога ще е времето за въпроси, по колко въпроса може да зададе всеки и каква ще е поредността. Насърчаваме политиците да използват опита на специалисти по комуникация, а не да оставят у аудиторията усещане за аматьорщина при организирането на събития с присъствието на медии", са казва в позицията. 

АЕЖ поиска комисия за проверка за държавна цензура в медиите

Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) призовава Народното събрание да създаде специализирана анкетна комисия, която д...

"Политиците дължат на обществото отговори, а журналистите са онези, които задават въпросите от името на своята аудитория. Затова, както сме отбелязвали и преди, общуването с медии, не може да бъде заменено с излъчване на живо в социалните мрежи, не трябва да бъде заменено и от интервюта само пред удобни медии и/или с предварително уговорени въпроси", категорични са от АЕЖ.

От асоциацията припомнят, че журналистите също имат свои отговорности и са длъжни да съблюдават етичните стандарти в професията. "Онези, които го правят, трябва да се ползват от солидарността на своите колеги, независимо от конкурентната среда, в която работим”, се казва още в позицията.

От АЕЖ обръщат внимание и на това, че е неподходящо да се въведе акредитация само за репортери от съответния ресор. Оттам припомнят, че е масова практика журналисти да покриват повече от един ресор или да се заместват. Също така има медии, които не могат да си позволят да имат специализация по ресори и техни представители работят по разнообразни теми.

"Ако въвеждат правила за акредитация, тези правила трябва да създават усещането за обективност и равнопоставеност. Те биха могли да включват задължения за спазване на Етичния кодекс, за прозрачност на собствеността и т.н. Не могат да включват обаче критерий като “обективност”, тъй като в една демократична държава не изпълнителната власт прави оценка на обективността на една или друга медия. Това, разбира се, не означава, че държавата няма ангажименти в борбата с дезинформацията и антидемократичната пропаганда, но е много важно в тези процеси да се използват подходящи инструменти, които да не позволяват обвинения в цензура или опит за заглушаване на критични гласове", се казва още в позицията на АЕЖ.

АЕЖ за пресконференцията на ПП-ДБ: Журналистите не са стойки на микрофони

В петък лидерите на коалицията “Продължаваме промяната − Демократична България” обявиха пресконференция, но след това...

Припомняме, че преди ден министър Асен Василев обяви, че министерството ще ограничи достъпа на част от журналистите. Тогава той обясни, че в сградата ще се допускат представители на медиите, които са свързани с финансовата тематика. „Помолил съм пресцентъра да им направи акредитации. За общи политически въпроси редовно ходя в парламента и мога да отговарям там“, каза Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com