Кабинетът на Донев е пропуснал огромна сума от САЩ в замяна на оръжия за Украйна

10528
Кабинетът на Донев е пропуснал огромна сума от САЩ в замяна на оръжия за Украйна
Снимка: БГНЕС

САЩ са предложили на България до 200 милиона долара, с които страната ни да закупи нови оръжия за армията, като условието е било да пратим стари съветски оръжия на Украйна, в това число ракетни системи С-300. Офертата е постъпила в края на 2022 г., но служебното правителство на Гълъб Донев, назначено от президента Румен Радев, деликатно я е пропуснало, без да каже нито „да“, нито „не“.

Това става ясно от отговори на Министерството на отбраната (МО), което в момента е под ръководството на Тодор Тагарев, за в. "24 часа".

Военният шеф на НАТО каза докога Украйна няма да получава изтребители

Председателят на Военния комитет на НАТО лейтенант-адмирал Роб Бауер обяви кога най-накрая Украйна ще може да получи модерни западни из...

Информацията гласи, че разговорите са били водени с представители на американското посолство в София. Финансирането е било предложено, ако България прати на Киев системи за противовъздушна отбрана (ПВО) SA-5/C-200 и SA-10/C-300, боеприпаси и бронирани машини.

На въпроса дали е имало идея средствата да бъдат ползвани за замяна на български ПВО системи C-300 за модерните американски NASAMS, от МО отвръщат: „Следва да бъде отбелязано, че в рамките на водените политико-военни разговори са разглеждани различни възможности, тъй като размерът на финансовата помощ зависи от конкретните параметри (тип, количество, техническо състояние) на военна помощ, която България би могла да предостави на Украйна”.

Министерството добавя, че страната ни не е отказала помощта засега, просто не са постигнати договорености със САЩ.

МО имаше инициатива по време на предишния кабинет за разговори с други 10 държави, партньори на България в НАТО и ЕС, сред които Франция, Великобритания, Германия, Канада. Целта е била да се потърсят възможности за придобиване, предоставяне или разполагане на заместващи или усилващи отбранителни способности по условията на т.нар. „триъгълни сделки“. Това означава даване на стара техника на Украйна в замяна на нова, дадена от трета страна в процеса.

„В резултат на тези разговори бяха получени ограничен брой възможности, но техният капацитет се изчерпа бързо поради изключителната динамика на процесите и натрупаното закъснение от наша страна предвид тежките административно-правни процедури за вземане на решение”, казват от министерството относно процесите при служебното правителство на Гълъб Донев, пише "24 часа".

Тагарев обяви пред депутатите с какво ще бъдем компенсирани за оръжието за Украйна

Компенсация 50-55% от това, което ще изпрати като втори транш военна помощ за Украйна може да очаква страната ни. Това обяви министърът...

От Actualno.com припомняме, че тогавашният министър на отбраната Димитър Стоянов пряко обвини предходното редовно правителство - това на Кирил Петков, че се е забавило сериозно с "триъгълните сделки" и възможността е била изпусната. ОЩЕ: МО обвини кабинета "Петков", че не е дал стари оръжия на Киев в замяна на нови

По всичко обаче личеше, че служебният кабинет намира различни оправдания, за да не прати оръжия на Украйна. Най-сериозно тази позиция защитаваше Румен Радев, включително пред евролидерите. Той се позоваваше на твърдението, че първо трябва да бъдат намерени заместващи оръжия на тези, които ще се пращат, а това е скъп и бавен процес. Освен това твърдеше, че чрез "триъгълни сделки" българската армия няма как да бъде модернизирана, защото няма да ни пратят чисто нова техника, а отново стара.

ОЩЕ: Европа настоява за оръжия за Украйна сега, Радев - контра (ВИДЕО)

Конкретните до 200 милиона долара от страна на САЩ са били предвидени по програмата на Вашингтон за чуждестранно военно финансиране (Foreign Military Financing - FMF). Те се отпускат като грантове - т.е. безвъзмездни средства - на съюзници от източния фланг на НАТО, сред които е и България, за да се стимулират и компенсират дарения на военно оборудване за Украйна.

ОЩЕ: Die Welt: Как България тайно спаси Украйна

Тагарев издаде какво не влиза във военния пакет за Украйна

След като загатна каква военна помощ България изпраща на Украйна с най-новия транш, министърът на отбраната Тодор Тагарев разкри н...

Още на 8 септември 2022 г. САЩ обявиха военно финансиране за България и 16 държави в региона за около 1 млрд. долара по FMF. На 7 октомври 2022 г. пък американското посолство в София съобщи, че Конгресът на САЩ е одобрил близо 40 млн. долара за България. Те трябваше да компенсират ценна хуманитарна помощ за Украйна от страна на България и бяха още за подпомагане формирането на многонационалната бойна група на НАТО на наша територия.

През декември 2022 г. у нас пристигна делегация от САЩ. Целта на разговорите бе тя да убеди служебното правителство да участва в програмата FMF, като изпрати съветско военно оборудване на Украйна. Тогава - според неофициални съобщения - американците са предлагали модерните ПВО системи NASAMS на България, ако дадем нашите ракетни комплекси С-300 на Киев.

Последно на 6 януари 2023 г. САЩ обявиха официално нова военна помощ в рамките на програмата FMF за над 682 млн. долара. Вероятно от тези пари е предлагано и на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутри и ченгета: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика