Кирил Петков: Да си част от промяната е тежка задача

3012
Кирил Петков: Да си част от промяната е тежка задача
Снимка: БГНЕС

Важното е дали в парламента ще имаме 121 депутата, които са независими да вземат решенията си. Защото независимо какво е правителството, ако то не е подкрепено от независими депутати, а от някои депутати, които са зависими, тогава няма смисъл. Това каза пред журналисти министър-председателят в оставка Кирил Петков след откриването на изложбата „Моралът е доброто“, на която са показани авторски фотографии на доц. д-р Кристиан Таков.

Според премиерът не е толкова важно какъв би бил евентуалният персонален състав на бъдещ кабинет в това Народно събрание. Самите хора, които се слагат отпред, не са толкова важни в случая, каза той. „Ако имаме такова мнозинство в парламента, аз съм сигурен, че между нас всичките ще излъчим най-различни формати на добре работещи правителства. Но, ако ги нямаме тези 121 депутата, няма смисъл да си говорим за формати на правителства, защото ще е безполезно. Нищо от тази програма, която ние искаме да осъществим, няма да бъде факт“, допълни Петков.

Премиерът: С всеки оставащ час от нашето управление си връщаме контрола над "Капитан Андреево"

"С всеки оставащ час от нашето управление си връщаме обратно контрола над европейската граница ГКПП "Капитан Андреево". Работим усилено...

Той каза, че за 6 месеца го няма законът за КПКОНПИ. "Не може да имаме още 6 месеца, в които да се чувстваме, че сме в управлението, а да не може да прокараме един антикорупционен закон. Хайде да видим господин Рашков да стане шеф на КПКОНПИ, хайде този закон да се направи, хайде законът за правосъдието да влезе в сила и да имаме съдия, който да разследва главния прокурор. Това са истинските приказки“, отбеляза още Кирил Петков.

„Имаме ли 121 независими депутати, които не са зависими от хора, които аз непрекъснато ги споменавам – господин Гешев, господин Пеевски, Слави Трифонов с Орлин Алексиев е приятел или някакви други чужди сили, които се опитват да повлияят, като госпожа Митрофанова, че и тя имаше активна роля напоследък. Ако имаме 121 без тях, аз съм сигурен, че ще бъдем много щастливи да бъдем част от едно бъдещо управление. Но ако това не се случи – целият този разговор ще бъде излишен", заяви още Петков.

"Ако сега нямаме на третия мандат, след изборите… трябват ни само 4 депутата", каза той. Според него трябва народът още малко да се напъне и да даде подкрепа на партиите, на които вярва. „Това, което аз видях е, че в единия случай можеше да имаме 2 милиарда, дадени на българското население, или да бъдат дадени на 8 бебета, както ги нарече Гроздан, това вече става нарицателно. Аз предпочитам да ги дадем на всички пенсионери, на млади семейства, така че това не е въпрос на идеология. Чисто практичен избор и българите трябва да решат, че стига толкова някакви 8 човека са им вземали средствата, които са събрани от тях. Това, че държавата ги има е единственото, че сме ги събрали от тях и трябва да отидат обратно при тях", каза Кирил Петков.

По думите му да си част от промяната е тежка задача. „Това е да си дадеш реално живота и енергията само с идея за обществена полезност, без реално да има дивидент за теб. Кристиан Таков беше невероятен пример за това и затова сме тук“, допълни Петков. Според него промяната ще дойде в България. "Ще станем една нормална държава, в която законността е над всичко, никой не е над закона, има институции, които работят и вярвам, че рано или късно това ще се случи. Някой път ще бъде две стъпки напред една назад, ама важното е, че пътят е правилен", категоричен бе той.

Караджов: Петков си фантазира за "бебетата на Гроздан", доскоро ме наричаше "добър пример"

"Кирил Петков живее в два различни свята - един от тях е на фантазията. Той си фантазира". Това заяви пред bTV вицепремиерът и регионал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика