Кирил Петков с амбиция да пребори високите цени на газа и бензина на ниво ЕС (ВИДЕО)

1960
Кирил Петков с амбиция да пребори високите цени на газа и бензина на ниво ЕС (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Ще предложа да намалим тежестта на горивата, електроенергията и газа върху икономиката на Европа. С тази амбиция премиерът Кирил Петков ще замине за Брюксел в четвъртък (24 март), когато ще се проведе редовното заседание на Европейския съвет.

"Предлагаме закупуването на природния газ да бъде направено заедно с всички страни-членки на Европейския съюз, т.е. Европейската комисия да преговаря за целия пазар на ЕС. До този момент всеки се справяше сам, а когато говорим в общ глас шанса да намалим цената на газа е голям", заяви Петков и допълни, че кабинетът ще предложим и таван, до който може да стига цената на газа.

Време е българското предложение да влезе на масата на европейските лидери, обяви твърдо премиерът и заяви:

Кирил Петков се закани на руския посланик Елеонора Митрофанова

Не може руският посланик да говори така, ще има отговор. Това де факто каза премиерът Кирил Петков по адрес на руския посланик в Българ...

"Предлагаме и намаляване на акциза на бензин отново на ниво ЕС - с това ще успеем да понижим цените на горивата. Също така ще предложим всички газохранилища в Европа да бъдат запълнени на 90% преди началото на следващия зимен сезон".

По отношение на идеята за общи доставки на газ, тя беше развита още от Марош Шефчович и то преди над 8 години. Когато председател на ЕК беше Жан-Клод Юнкер, Шефчович беше зам.-председател и отговаряше за енергийния съюз. ОЩЕ: ЕК сложи юзди на "Газпром" - какви са предимствата за България

По повод предстоящото отпадане на мораториума върху цената на електроенергията на битовите потребители министър-председателят отново увери, че българите могат да очакват цените на тока да не се повишат, тъй като такива били очакванията на КЕВР:

"Това е безпрецедентна правителствена подкрепа с цел преодоляване на кризите", увери Петков.

Министърът на енергетиката Александър Николов обясни, че за изминалите 100 дни в сектора общо изплатената компенсация за природен газ е над 223 милиона лева, енергодружествата са получили 471 милиона лева за компенсации, а директните компенсации за бизнеса са над 1 милиард и 400 милиона лева.

Гледната точка на БСК

Кирил Петков след 100 дни управление: Борбата с корупцията е трудна, но промяната идва

"В деня, в който се заклехме, КЕВР предложи огромно увеличение на цената на газа и тока, точно в началото на отоплителния сезон, а цени...

Междувременно, Българската стопанска камара (БСК) реагира на ситуацията с газовия пазар и договора ни с "Газпром". И каза следното:

"Разбираме, че по време на война няма как да се водят преговори. Убедени сме, че дори и да съществуват алтернативи за замяна на руските газови доставки, следва това да бъде добре планирано и предварително договорено – как ще се доставят необходимите количества, по какви маршрути, при какви условия и на каква цена. Следва да се отбележи, че последните месеци цената на природния газ в България беше значително по-ниска в сравнение с ценовите равнища на спот пазарите на европейските газови хъбове. Маршрутите на доставка изискват закупуване на капацитети, като най-евтини са годишните капацитети, които се търгуват предходната година. Към момента няма санккции от страна на ЕС за внос на природен газ от Русия и ние следва да подкрепяме тази позиция.

Притеснителни са изявленията в медиите от членове на правителството, че няма да се преговаря с „Газпром“. Това прави невъзможно дългосрочното планиране, бизнес средата става непредсказуема и води до отлив на инвестиции. Особено след като няма сигурни договорени количества и капацитет, както и яснота колко ще струва това на българския потребител.

Също така, смятаме, че решенията, които взима правителството относно сигурността на енергийните доставки, следва да бъдат и икономически обосновани.

100 дни правителство по-късно: Кирил Петков, властта и надеждата, която все така остава

Надеждите за по-добро управление не са приключили. Всички сме съвременници на некомпетентния начин, по който се управляваше България по...

Несигурността на доставките на природен газ, както и непредвидимостта относно ценообразуването ще окажат негативно въздействие както върху битовия потребител и промишлеността, така и върху цялата икономика на страната.

Бихме искали да подчертаем, че напълно подкрепяме идеята за диверсифициране на газовите маршрути и доставки, но смятаме, че от ключово значение е сигурността и непрекъсваемостта на доставките при запазване на конкурентоспособността на българската икономика.

Считаме, че българската държава е длъжна да осигури енергийната сигурност на страната, след като България се оказва единствена в ЕС с изтичащ договор за доставка на природен газ от „Газпром Експорт“ ООО.

Александър Николов: Спирането на газа за Европа означава поскъпване на тока

Евентуално спиране на доставките от „Газпром“ към Европа ще се отрази косвено на цените на синьото гориво и у нас. Това зая...

Намираме за задължително общественият доставчик да предприеме действия за подновяване на дългосрочния договор, чрез писмо за предоставяне на условия за нов договор, което не отменя действия за резервиране на капацитет и доставки от алтернативни източници.

Намираме за необходимо „Булгаргаз“ ЕАД да предприеме действия за директно участие в регионалния газов пазар чрез лицензиране в газовите борси на Балканите и ЕС и превръщането му в реален търговец на природен газ, работещ в интерес на българските потребители".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика