Кристалина Георгиева: Малка загуба на човешки животи и защита поминъка на хората – това искаме да предадем като послание в ЕС

4759
Кристалина Георгиева: Малка загуба на човешки животи и защита поминъка на хората – това искаме да предадем като послание в ЕС
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

В аулата на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” се състоя публична лекция на тема „Светът и ние”, изнесена от Кристалина Георгиева - главен изпълнителен директор на Световната банка. Събитието, на което присъстваха кметът на Велико Търново Даниел Панов, кметът на Елена Дилян Млъзев, студенти, преподаватели и граждани, бе открито от ректора проф. Христо Бонджолов. 

В своята лекция Кристалина Георгиева очерта глобалните икономически тенденции и предизвикателства, и представи различни модели за стопанско развитие. Тя акцентира върху четири теми, важни за световната икономика: новите технологии; демографските тенденции, овладяването на климатичните промени и превенцията на рисковете; стимулирането на икономиката чрез разкриване на работни места.

„Технологиите бързо променят начина, по който работим, по който общуваме, по който се забавляваме. Това е огромна възможност, но и много голям риск. Защо е огромна възможност? Защото ние строим нова, дигитална икономика, икономика на бъдещето. Тя е най-бързо развиващият се световен сегмент в света – днес е 15% от брутния световен продукт, утре ще стане 25% в рамките на пет години. Виждаме как страните, които са готови за нея дръпват много бързо напред. Страните, които не са, изостават все повече. За нас, за България, която има най-динамичния IT сектор, е изключително важно да сме напред в тази нова икономика. И за да бъдем напред, това, което трябва да правим са две неща – първото е да създадем политиките, които ускорват развитието на тези технологии, и второто е да инвестираме повече в хората, във вас.“, подчерта г-жа Георгиева.

По темата за климатичните изменения работим с Българското правителство по това да имаме силна стратегия за адаптиране" – отбеляза главният изпълнителен директор на Световната банка, и продължи: „За съжаление, това, което знаем днес е, че промените стават по-бързо и последиците са по-сериозни, отколкото сме си мислили. Не трябва да приемаме това като криза, но трябва да се ориентираме към нисковъглеродна икономика, т.е. растеж с по-малко емисии. Трансформирането на икономиката е огромна възможност за бизнеса. 65 милиона работни места ще бъдат създадени през следващите десет години в индустриите, които са свързани с тези промени. Аз самата карам електрическа кола и е най-приятното усещане за тези, които обичат да карат. Но по-важното за нас в Българи е, как се приспособяваме към климатичните промени, какво правим, за да имаме системи за ранно предупреждение, да инвестираме в селско стопанство, което е добре приспособено към промените на климата, да направим нашите градове по-устойчиви на наводнения, на бури, и да обърнем уравнението от трагедия и мизерия към възможности за икономически растеж. Надявам се България да бъде водеща, осъзнавайки тази важна тема. Трябва да го направим, защото е огромна възможност за растеж и просперитет.

Демография – няма как да подмина тази тема, за нас това е приоритет номер едно. Господин кметът ми каза, че Велико Търново е един от четирите градове, в които населението расте. Явно се създават условия да има повече семейства, повече деца, да идват млади хора да работят в града от други населени места, вкл. извън страната. Добре правим, че помагаме на другите страни да си решават демографските проблеми, но ние имаме нужда от българи за България. И се надявам г-н кмета да научи и другите кметове как да правят това.

Другата важна тема е бедност и неравенство. Страшен е света, в който ние се отчуждаваме, защото разделението между богати и бедни расте. Колкото и трудна да е тази тема, ние трябва да я решаваме. Това може да стане чрез създаването на нови работни места. Ние, от Световната банка, сме на разположение да стимулираме бизнеса, да инвестираме, така, че да има повече работни места.“, заяви Кристалина Георгиева.

Срещата продължи с въпроси и отговори, от които стана ясно, че Световната банка ще работи с региони, които са на предна линия по климатичните изменения, и европейските институции са изключително заинтересовани от това. 

„Много малка загуба на човешки животи и защита на поминъка на хората – това искаме ние да предадем като трансмисия в ЕС, особено в тези страни, в които готовността не е достигнала нивото, което трябва да бъде.“ – изтъкна  Кристалина Георгиева.

На въпроси от Actualno.com, обсъжда ли се да стане председател на Европейската комисия и за новото разпределение на силите в ЕС, г-жа Георгиева отговори така: „Много си обичам работата и смятам, че това, което ние правим в Световната банка е много важно за милиарди хора по света.  Много се гордея, че сме единствената институция, която получи 50% увеличаване на капитала по времето на отслабване на международната солидарност в света. Администрацията на Доналд Тръмп подкрепи да ни увеличи финансовите възможности, защото това, което правим, е толкова важно за хората, за които го правим и за всички останали. Естествено, аз съм работила в Брюксел и съм европейка, не ми е безразлично накъде върви Европа. Според мен, ние ще видим проевропейските партии обединени. Това, което всички видяхме от България е, че българите гласуват за силна Европа. Ние, в този огромен свят, не можем да си позволим да вървим поотделно. Ние трябва да сме заедно. През следващите месеци това, което ще работят хората е да се обединят около обща програма. Аз съм убедена, че ще го направят.“

На въпрос за подпомагане решаването в близко бъдеще на петгодишния проблем с бедственото положение в резултат от човешката дейност в района на Старото военно училище в центъра на Велико Търново, който е опасен за живота и здравето на хората, Кристалина Георгиева даде следния отговор: „Ако г-н кметът потърси нашата експертиза в тази област, винаги ще бъдем на разположение и ще помогнем.“.

Госпожа Георгиева бе успешен български еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи (2010 - 2014 г.) и заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за бюджета и човешките ресурси (м. ноември 2014 г. - м. декември 2016 г.). Тя е доктор на икономическите науки с международен опит и приноси в областта на устойчивото развитие. Лекцията ѝ във Велико Търново съвпада с номинацията ѝ за годишната награда за значителни постижения на платформата Emerging Europe, базирана в Лондон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика