Кунева изпрати сигнал до прокуратурата заради неверни медийни твърдения

1276
Кунева изпрати сигнал до прокуратурата заради неверни медийни твърдения
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева изпрати сигнал до Прокуратурата във връзка с публикувани неверни твърдения в днешния брой на в. “Труд“, с които се уронва престижът на българското образователно министерство.

Това съобщиха от пресцентъра на МОН.

От Министерството на образованието и науката заявиха категорично, че не е получавало дарение за клинични изследвания от Асоциацията на германските медицински организации с крайни бенефициенти БАН и Министерството на здравеопазването, нито са били водени разговори за подобно намерение. Министър Кунева никога не е подписвала какъвто и да било документ съвместно с д-р Гюнтер Йониц.

Кунева се срещна с новия председател на БАН

За продължаване на доброто сътрудничество и синхрона в политиките между Министерството на образованието и науката и Българската академи...

Недоумение буди и твърдението на изданието, че притежава копие на договор за безвъзмездно предоставяне на средства, но не публикува факсимиле от него. Тъй като такъв договор никога не е подписван, представянето на подобен документ би било индикация за документно престъпление, което Прокуратурата би трябвало да разследва. От МОН считат, че вестникът нарушава нормите на Етичния кодекс на българските журналисти, както и всички правила за добра журналистическа практика. Самото издание посочва, че информацията, която публикува, не е потвърдена нито от българските държавни институции, нито от германската страна, но въпреки това си позволява да помества манипулативен материал по темата. В тази връзка е изпратено писмо до Асоциацията на европейските журналисти, Съюза на българските журналисти, Съюза на издателите и Съюза на издателите и разпространителите на печатни издания.

Вътрешна проверка в МОН, разпоредена от министър Кунева, е установила, че в министерството не са постъпвали документи за намерения за дарение от Асоциацията на германските медицински организации или каквато и да е кореспонденция с цитирания във вестника д-р Гюнтер Йониц.

"Бихме искали да обърнем внимание, че освен напълно лъжливите твърдения на вестника за полученото дарение, в статията има и елементарни фактологически грешки. Д-р Йониц не е председател на Асоциацията на германските медицински организации, а на Лекарската камара в Берлин. Ако в. “Труд“ си беше направил труда да се свърже с Асоциацията, щеше да установи, че тя не само не е предоставила цитираните средства, но и изобщо няма практика да прави подобни дарения", пишат още от министервтото.

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева провела разговор с германския посланик Н.Пр. Детлеф Лингеман, с когото обсъдила случая. МОН се е свързало с Асоциацията на германските медицински организации, както и с Лекарската камара в Берлин и ще предостави своевременно на медиите техните официални отговори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика