Найден Зеленогорски: Държавата да обяви война на купуването на гласове

6056
Найден Зеленогорски: Държавата да обяви война на купуването на гласове
Снимка: ДЕН

Резултатите от изборите на 4 април в Плевенска област, а и в много други многомандатни избирателни райони, са изкривени, защото се отразяват в кривото огледало на купения вот.

Купувачите са действали най-вече в селата и градските квартали с компактни ромски общности, където е лесно срещу петдесетина лева да проработи индианската нишка и в урните контролирано да попаднат бюлетини за две политически сили с пренебрежимо малко или никакви гласове за останалите 28 партии и коалиции.

ДЕН: Управлението на финансите е пред колапс и на автопилот по вина на досега управляващите

Ние от гражданско сдружение Достойнството на един народ – ДЕН, предупреждаваме, че управлението на държавните финанси е пред кола...

Това заяви Найден Зеленогорски – председател на Гражданско сдружение „Достойнството на един народ“ – ДЕН, и водач от гражданската квота на листата на „Демократична България“-Обединение за Плевенска област.

Като нагледен пример за твърденията си Зеленогорски даде изборния резултат в с. Буковлък. Селото е с предимно ромско население. Дни наред местни тартори са обикаляли къщите, за да „агитират“ с парични знаци. Така в края на изборния ден резултатите не закъсняват – две партии почти си поделят всички гласове. За „Демократична България“ гласът е 1, уточнява Найден Зеленогорски. ГЕРБ получава 1 189 гласа – около 50% от вота, ДПС – 1 009 гласа – около 43%. Всички останали партии – около 7% от действителните гласове. Според него подобни манипулации са се случили и в други села, и в ромския квартал на Червен бряг, където ГЕРБ има 297 гласа или около 74% от вота. В тази зловеща класация „шампион” е 135 секция в град Плевен, където ГЕРБ получава 248 от 332 гласа или 74,6% от действителните гласове. На базата на подобни примери и в други секции, може да се направи обосновано предположение, че около 20% от гласовете в Плевенско са подадени срещу заплащане, или са плод на корпоративен вот. Всъщност това не е новост за България, тъй като още преди няколко години от Transparency international се твърди, че купеният и корпоративен вот в България надхвърля 23%. Тази практика, очевидно насърчавана от държавните институции с действия или бездействия, не дават никакъв шанс за честен изборен процес и функционираща демокрация.

Сега прокуратурата съобщава, че е пресякла купуването на гласове за 800 хиляди лв., които са били приготвени за раздаване в деня на изборите. Ние обаче не знаем колко точно са били реализираните покупки, вероятно са за десетки милиони лева. Навярно ако и средствата, с които Прокуратурата се хвали, бяха вложени, изборните резултати щяха да са различни. Но със сигурност щяха да са съвсем различни, ако правоохранителните институции се бяха отзовавали на всички подадени сигнали в България, че местните тартори обикалят избирателите в навечерието и в деня на вота, казва Зеленогорски. Очевидно целият модел на манипулации в Плевен, който се усъвършенства от ГЕРБ от откраднатите кметски избори още през 2011г., не прави никакво впечатление на МВР, органите за сигурност и правосъдието.

Според него излизането от порочния кръг на купения вот може да бъде извършено само с обявяване от държавата на война на купения и корпоративен вот, и приемане от Парламента на предложените промени от „Демократична България” в Изборния кодекс –въвеждане на гласуване по пощата, електронно-дистанционно гласуване, видеонаблюдение при броенето на бюлетините, създаване на избирателен район „Чужбина”, отпадане на тавана за брой секции за гласуване в страните, извън ЕС, включително и отпадане на хартиената бюлетина и преминаване изцяло на машинно гласуване във всяка секция. Така ще се пресече индианската нишка с предварително попълнена бюлетина срещу заплащане. А преброителите няма да могат да нанасят знаци върху хартията, които да превръщат редовни, но неудобни бюлетини, в недействителни, каквато е практиката при контролирания вот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика