НАП е открила "големи дългове" на българското дружество на Nexo

10589
НАП е открила "големи дългове" на българското дружество на Nexo
Снимка: БГНЕС

За периода 2020 – 2022 г. Националната агенция за приходите (НАП) е направила три ревизии на българското дъщерно дружество на швейцарската Nexo - "Ен Ди Ес". Установени са „допълнителни задължения в особено големи размери“ по ДДС. Това става ясно от отговор на служебния финансов министър Росица Велкова-Желева на въпрос, зададен ѝ от депутатите от „Възраждане“ Иво Русчев и Димо Дренчев.

Народните представители са отправили писмено запитване към министъра на 13 януари – ден след като прокуратурата и ДАНС влязоха в офисите на криптобанката Nexo в София. Те питат дали Nexo фигурира сред големите данъкоплатци, какви печалби е декларирала фирмата, дали платените данъци и декларирани печалби отговарят на „огромните обороти“ и има ли пропуснати от НАП ползи за фиска.

Шефът на ДАНС: Сигналът за Nexo е от българска финансова институция

Шефът на ДАНС Пламен Тончев първоначално не каза дали сигналът за съмнителни трансакции за Nexo е от чужбина. Такъв въпрос му зададе Де...

Прокуратурата обяви след акцията в Nexo, че трансакциите с криптовалута били на обща стойност над 94 милиарда долара. Припомняме, че Nexo не извършва дейност с клиенти от България.

Росица Велкова-Желева връща отговор на Дренчев и Русчев на 25 януари, като той може да се види в сайта на Народното събрание – тук. От него става ясно, че ревизиите са за установяване на задължения по Закона за данък върху добавената стойност. Издадени са три ревизионни акта, като само един е бил обжалван, но е направен нов и той е влязъл в сила като другите два.

Финансовият министър пише още, че по данни от Търговския регистър и регистър на юридическите лица (ТРРЮЛ) няма вписано дружество „Нексо“ със собственик на капитала „Нексо“ АД, Швейцария. В ТРРЮЛ със споменатия едноличен собственик е вписано дружеството „Ен Ди Ес“ ЕООД. То не е регистрирано сред големите данъкоплатци и осигурители на НАП към 25 януари 2023 г. Регистрацията е в НАП-София, офис „Център“.

Дружеството е подало годишни данъчни декларации за 2018, 2019, 2020 и 2021 г.  – с декларирана счетоводна печалба.

Към месец ноември 2022 г. осигурените лица от дружеството са 596, става ясно още от отговора на служебния министър на финансите.

Nexo зададе публично 7 въпроса на Иван Гешев

Съоснователите на криптобанката Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев изпратиха 7 въпроса до главния прокурор Иван Гешев. Акцията в бълга...

Що се отнася до размера на декларираните печалби, Росица Велкова-Желева посочва, че това е данъчна и осигурителна информация по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и не може да бъде предоставена. Такава информация може да се даде само на председателите на постоянните или временни комисии в Народното събрание.

Четирима души са с повдигнати обвинения по случая Nexo. Съоснователят и бивш депутат от "Реформаторския блок" Антони Тренчев нарече акцията на прокуратурата "произвол" и обяви, че компанията ще предяви иск срещу държавата за поне 1 милиард долара. 

Двете парични гаранции от по 1 млн. лв., наложени от прокуратурата на двама обвиняеми от Nexo, бяха намалени драстично вчера. Съдът свали тази на Траян Николов до 150 хил. лв., а на Калин Методиев - до 100 хил. лв. Николов е главен продуктов и оперативен директор в Nexo, а Методиев - съосновател и финансов директор на платформата.

Останалите двама обвиняеми са обявени за международно издирване. Прокуратурата така и не назова имената им, но според информация на "Капитал" и БНР става въпрос за съоснователите Антони Тренчев и Коста Кънчев.

ОЩЕ: "Няма измама, няма лъжа": NEXO твърди, че американските регулатори са приключили разследванията срещу тях и няма установени нарушения

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика