Народното събрание одобри членството на Швеция и Финландия в НАТО

5446
Народното събрание одобри членството на Швеция и Финландия в НАТО
Снимка: БГНЕС

Народното събрание одобри присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО.

Двете държави внесоха кандидатурите си за членство в алианса на 18 май т.г. Решението на двете държави беше провокирано от нахлуването на Русия в Украйна. На срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28-30 юни страните-членки решиха да поканят кандидатите да се присъединят към пакта. За целта бяха изготвени протоколи към договора, които трябва да бъдат одобрени от всички членове на алианса.

Решението в българския парламент беше взето със 195 гласа "за", 11 "против" и без "въздържал се". Срещу него гласуваха 10 депутати от "Възраждане" и един от "Продължаваме промяната".

В хода на дебатите по темата Екатерина Захариева (ГЕРБ) отбеляза, че българският парламент ще е един от първите, които ще гласуват това решение на Финландия и Швеция. "Ако има нещо малко позитивно, макар че не може да се говори за позитивизъм в една война, то това е, че вместо да отслаби НАТО и демократичния свят, всъщност Путин подсилва НАТО", каза тя. Захариева посочи, че има широка подкрепа за Финландия и Швеция да са част от Алианса.

Депутатът от "Демократична България" Атанас Славов заяви, че днешното решение на парламента ще е историческо. „Това е една стратегическа промяна в това как изглежда европейската сигурност вследствие на агресията на Русия срещу Украйна“, каза той. 

Зам.-председателят на Народното събрание Цончо Ганев от "Възраждане" постави въпроса дали трябва България въобще да е член на НАТО. Българският народ, по думите му, трябва да се произнесе дали да сме част от военния съюз. "Ние от "Възраждане" не смятаме, че е от полза за нашата държава да подкрепим ратификация", каза той.

НАТО: Не планираме бази в Швеция и Финландия

В момента НАТО не планира да изпраща войски в Швеция и Финландия, след като те приключат процеса на членство, започнал тази седмица. То...

Станислав Анастасов от ДПС каза, че няма как да не се отговори на желанието на Швеция и Финландия да са част от НАТО. България трябва да подкрепи тази ратификация, защото ние от ДПС разбираме много добре, че преди да бъде военен и отбранителен съюз, когато се налага, НАТО е ценностен съюз.

Настимир Ананиев "Продължаваме промяната" засегна темата за хибридната война. Той коментира, че тази ратификация е важна и за България, защото, по думите му, когато повече европейски страни станат членове на НАТО, по този начин цялата европейска философия и стратегия "гледа в една посока".

Той каза, че по темата не би трябвало дори да има дебат. Напомни, че България отдавна е направила своя избор. България е на правилното място, посочи той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика