Нинова каза кога стартират помощите за граждани при зареждане на гориво

2298
Нинова каза кога стартират помощите за граждани при зареждане на гориво
Снимка: БГНЕС

Няма пречки помощта при зареждане на гориво да тръгне от 1 юли. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред журналисти в парламент. Първият й коментар бе съсредоточен върху новите антиинфлационни и антикризисни мерки на правителство и по-конкретно помощта при зареждане на гориво.

"Единственото условие парламентът бързо да приеме промените в закона за ДДС, за акциз и актуализацията на бюджета", каза Нинова. Министърът заяви, че никой няма да получава пари на ръка, а по-скоро ще плащат по-малко. "Ще им се спадат от сметката. Бензиностанцията ще подава информацията към НАП, нашата роля е да контролирамме, че в тази посока няма да има злоупотреби и хората ще си получат реалната помощ. Това е целта ни", подчерта тя. 

Стана ясно, че в контрола на новите мерки ще се включи Български институт по метрология, който е в Министерство на икономиката и индустрията. "Това е структурата, която сертифицира софтуера между бензиностанциите и НАП. "Вие знаете, че между бензиностанциите и НАП има постоянна връзка, но сега трябва да имаме контрол върху това, че това, което се отбелязва на фискалния бон като отстъпка, стига до НАП и всичко е коректно", заяви още Нинова. Тя посочи, че тази отстъпка за горивото не трябва да се прави за друг бензин, освен А-95.

Нинова коментира и темата с по-строгия контрол по отношение на спекулата. "Правителството отпуска, подпомага с 2 млрд. лв. българската индустрия и българските домакинства. Трябва да гарантираме, че тези пари ще стигнат до своите адресати. Това са фирмите и семействата и че по веригата на движението на тези средства ням ада има търговци, спекуланти и посредници, които да натрупат свръхпечалби на гърба на хората. В нашия ресор е Комисия за защита на потребителите, Държавна комисия за стокови борси и тържища и Български институт по метрология. От началото на годината стокови борси и тържища направиха 1600 проверки по пазари и тържища, КЗП - 500. Целта на тези проверки е да се гарантира, че няма нелоялни практики, няма картелни споразумения", коментира Нинова. 

Вицепремиерът подчерта, че освен цената на хляба, ще се обърна внимание на изсветляване на сивия сектор. "Нулевото ДДС ще доведе до изсветляване на сивия сектор. Това също е в работата на КЗП", допълни още Нинова. Тя прогнозира, че нулевото ДДС ще задържи цената на хляба поне да не расте. 

Министърът коментира, че ЕК е препоръчала да се продължава с антикризисните мерки, да се подкрепят бизнеса и домакинствата и да се осигурява от държавния бюджет средства за енергийна сигурност. 

"Смятам, че от тук нататък вниманието ни трябва да е съсредоточено върху храни: подпомагане на храни, субсидиране на храни, контрол върху цените на храни. Наистина войната и последиците, санкциите и контрасанкциите доведоха до проблем с храните в цял свят", допълни тя. 

Корнелия Нинова отговори на въпрос дали ще сезира КЗК за монопол от страна на "Лукойл". Тя поясни, че в момента КЗК в момента правят проверка за монополно положение за горивата. "Там текат процедури", каза още Нинова.

Тя коментира и искането на Кирил Петков за свикване на КСНС. "Докато РСМ не изпълнява условията по Договора между България и Македония не бива да се вдига ветото. За нас не е проблем, не е лошо винаги да има КСНС. Там се събират всички парламентарно представени партии, службите. Хубаво е да се обмени информация. Хубаво е да се обмени информация, да се сподели с участниците в КСНС какво се е случило от тогава досега. Не виждам сериозна промяна - може би КСНС да препотвърди отново решението. Още повече, че по закон КСНС трябва да се свиква поне веднъж на три месеца. И законово основание има, а и обективно отново институциите да разменят информация, а и според мен да препотвърдят решението от миналия път", допълни още Нинова. 

Тя заяви, че не смята, че се водят две външни политики по темата за Северна Македония. "Смятам, че е леко преувеличена темата с Република Северна Македония. Мисля ,че се създава излишно и преувеличено напрежение. Никой не ни е поставял ултиматуми през юни, нито са поемани такива ангажименти", каза още тя. 

При какви обстоятелства ПП ще си промени позицията за РСМ? Четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика