Нови кметове в борба с тежкото наследство

5728
Нови кметове в борба с тежкото наследство
Снимка: Продължаваме промяната - Демократична България

Мина след мина гърмят под краката на новоизбрани кметове из страната. Някои от проблемите са нарочно породени от приближени на падналата власт. Други касаят миш-маш, който старият кмет е оставил да оправя след вота - но е бил победен на него, пише в. "Сега".

ОЩЕ: Политолог: За ограничаване на мандатите на кметовете трябва да се чуе мнението на хората

Ситуацията в Пазарджик

Най-тежката и ситуацията в Пазарджик. Вчера на специална пресконференция кметът Петър Куленски потвърди за огромните финансови проблеми на общината - дупка от поне 10 млн. лв., получена от разликата между изкуствено завишени (несъбираеми) приходи от местните данъци и такси и направени харчове. Има запорирана от НАП сметка. Освен това през тази и предишни години са били отклонявани за различни дейности средства от държавата за милиони, превеждани целево в други сфери. А и са натрупани големи дългове. Куленски не съобщи точния размер, но пооткрехна завесата - 27 млн. лв. към местни доставчици, над 1.5 млн. лв. кредити към банки и фонд ФЛАГ, около 600 000 лв. за осигуровки на служителите. Според кмета изходът е в затягане на финансовата дисциплина, преглед на договорите с всеки един кредитор и т.н.

Всичко това бе очаквано, след като старият дългогодишен кмет Тодор Попов от доста време се бе отдал на помпозни инвестиции и мероприятия. Венецът бе откритата малко преди вота сега "Градина на света в Пазарджик" - парк на остров с редки и красиви растения от България, Балканите, Европа и целия свят, в който държавите си имат свой "кът", а всичко това е под направо олимпийска егида - борба за мир. Изграждането бе в рамките на международен проект, а паркът си има дори и "Пламък на мира и уважението" - запалиха го на тържествена церемония Попов, Христо Стоичков и лично Карл Люис.

Доста ще тежат на Куленски и ангажиментите в спорта. Старото ръководство издържаше много силния местен волейболен клуб, а и футболния, включително чрез треньор като Любо Пенев. Но всички тия неща - мирът сред човечеството и спорта (казано без ирония за значението му), бяха на цената на все по-малко добри услуги за гражданите, а и изпразването на местната хазна. Без пари в момента, Куленски, който е волейболист, буквално е притиснат за спортните клубове. Той каза: "Питам се кое е по-важно - да се чистят улиците, да се събира боклукът, да е светло? Или да дадем пари на професионални спортисти, които понякога получават десетки хиляди лева на месец. Като човек, отдал живота си на спорта, искам да помагам, но кажете ми как ще стане, след като само през следващите 10 дни трябва да преведем 2.5 млн. лв., а по запорираните сметки има не повече от 100 000 лв.?". Кметът добави, че още при предшественика му общината почнала да превежда пари на клубовете под обещаната сума, защото цялото спортно финансиране се оказало балон.

Проблеми и в Пловдив

Другите нови кметове нямат чак такива проблеми, но не им е леко. При Костадин Димитров в Пловдив дупката е около 20 млн. лв. - отново заради несъбираеми приходи. Към момента, тоест на финала на годината, са постъпили едва 67% от местните данъци и такси. В Благоевград Методи Байкушев се оплака, че общинските дългове към банките са 17.5 млн. лв., а по сметките има 480 000 лв. В сравнение с всички тия данни, финансовото положение на община Варна е цветущо. Обаче веднага след вота общинското предприятие "Пазари", назначавано при предишната власт, поиска вдигане на наемите с 10%. Съответно се появи недоволство от търговци. Дружеството обяснява, че причините за повишаването са обективни, но, ясно защо, не притисна търговците преди вота.

И това го има

В община Стамболийски се случи нещо чутовно. Новият кмет Петър Неделев завари празно кметството. 36 общински служители и 18 работници от общинската фирма по чистота са били освободени между двата тура. И ще им се плащат обезщетения.

„Никой никого не е карал да прави каквото и да било насила. Аз им предложих - някои се съгласиха, а други не. Средствата за обезщетения не са милиони, не са и 200-300 хиляди, доста по-малко са“, обясни пред bTV Теодора Денева, изпълняващ длъжността кмет по време на вота. Но, всъщност, в Стамболийски всичко това не е ново, понеже всяка паднала власт си изпразва кабинетите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

И НСО се включи в хора: Отвърна на Кирил Петков за следящата го охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика