Новият шеф на Агенция "Митници" свързан със скандален случай на цигарена контрабанда

80939
Новият шеф на Агенция "Митници" свързан със скандален случай на цигарена контрабанда
Снимка: БГНЕС

Нова рокада в държавната администрация - промяна в ръководството на Агенция "Митници". Със заповед на министъра на финансите Петър Чобанов, от 11 ноември 2013 г. за директор на Агенция "Митници" е назначен Павел Тонев, съобщиха от Министерство на финансите.

Досегашният директор на агенцията Кирил Желев е назначен със заповед на министър-председателя за заместник-министър на финансите.

Името на Павел Тонев се споменава в доста сигнали за корупция. Един от тях може да бъде открит на сайта „Антикорупция”, който е първият в България специализиран портален сайт, създаден в рамките на дългогодишна програма за изследване на корупцията, която приключи към 2005 година. Според сигнала Тонев не е декларирал конфликт на търговски, финансови и делови интереси между дейността на съпругата си и функцията му в митническата администрация, в която работи.

Контрабандата не спира - събираемостта от акцизи пада

Предизборното обещание на БСП да затегне контрола върху митниците и да повиши драстично събираемостта на акцизи, за да може да се подпо...

Тонев е работил дълго време в Пловдивската митница, където, според Легия „Антимафия”, е в близки връзки със заместник-шефа на Агенция „Митници” в периода 2002-2005 година и шеф на Пловдивската митница Димитър Толев. Толев няколко пъти е напускал митниците заради злоупотреби, но след това се връща. Той е в системата на митниците от 1967 година, вече обаче е пенсионер.

През 1995 година на Летище Пловдив е разбита една от най-големите цигарени далавери – контрабанда за 7 млн. долара. Цигарите са преминавали, след като Толев е подписал 27 фалшиви банкови гаранции „за транзит”, а началник на митнически пункт „Свободна безмитна зона – Пловдив” е Павел Тонев. През 2002 г. Районен съд - Пловдив, постановява ефективни присъди на оформялите операциите по фиктивния износ на цигари митнически служители, които заявяват, че са действали под диктовка на ръководството на митницата.

Павел Тонев е роден на 23.11.1966 година. Има висше образование по специалностите "Счетоводство и контрол", УНСС и "Право", Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий". Притежава дългогодишен опит в митническата администрация, като за периода от месец август 1991 г. до месец декември 2009 г. последователно е заемал длъжностите митнически инспектор, главен митнически инспектор, началник на отдел, заместник-началник на митница, началник на митница и началник на Регионална митническа дирекция Пловдив. До настоящия момент е упражнявал консултантска дейност в сферата на митническото и акцизното законодателство.

Кирил Желев е роден на 12.09.1949 г. в град Ямбол. Завършил е „Финанси“. Работил е в общински структури в Ямбол. Бил е депутат в 7-то Велико Народно събрание, както и в 36-ото и 37-ото Народно събрание. От септември 2007 г. до май 2009 г. е бил заместник-министър на финансите, а от май 2009 г. до юли 2010 г. – член на Комисията за финансов надзор. От 2 септември тази година досега заемаше поста директор на Агенция „Митници“.

Освобождават Танов от поста директор на Агенция "Митници"

Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов ще бъде освободен, съобщи Нова телевизия. Решението е на финансовия министър Петър Чобанов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика