Новините: Най-важното за деня, 1 октомври

7935
Новините: Най-важното за деня, 1 октомври
Снимка: Getty Images/Guliver

Референдумът за независимост в Каталуния без съмнение бе събитието на първия ден от месец октомври. У нас обаче също бе интересно - депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че напуска политиката след скандала "Хасковогейт", а Десислава Радева, съпругата на президента Румен Радев, даде първото си интервю.

Тези и други акценти редакционният екип на Actualno.com събра за Вас във вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важните събития от днешния 1 октомври.

КАТАЛУНЦИТЕ ТРЪГНАХА ДА ГЛАСУВАТ (ВИДЕО)

Нощта в Каталуния премина сравнително спокойно, но няколко часа преди официалния старт на вота на референдума за независимост на испанската автономна провинция хиляди хора започнаха да се стичат пред секциите за гласуване. Пред една от секциите дори беше докаран трактор, за да бъде използван като барикада и да не бъде позволено на полицията да я затвори.

НАПРЕЖЕНИЕТО И ПОСТРАДАЛИТЕ В КАТАЛУНИЯ РАСТАТ (ВИДЕО)

Сблъсъците доведоха до стотици пострадали - към средата на деня бе обявено, че са над 330, по-късно достигнаха 460. Сред тях имаше и служители на реда. Каталунският лидер Карлес Пучдемон заяви, че „Испания с новата си репресивна операция срещу народа“ обаче не е успяла да спре мнозина да гласуват.

КАТАЛУНСКИТЕ ВЛАСТИ НАСТОЯВАТ ЕС ДА ОСЪДИ РЕПРЕСИИТЕ НА ИСПАНИЯ

Те са установили контакт с Европейския съюз и са поискали от него официално да осъди Испания за накърняване на основните права и свободи на каталунците по време на днешния референдум за независимост. В Каталуния се стигна до сблъсъци между испански полицаи и гласоподаватели, при които пострадаха стотици хора.

ИСПАНСКАТА ПОЛИЦИЯ БИЕ КАТАЛУНСКИТЕ ПОЖАРНИКАРИ (ВИДЕО)

Стигна се и до това - пред една от секциите полицаите атакуваха облечени в униформа каталунски пожарникари. Огнеборците се присъединиха към желаещите да гласуват и направиха верига, за да ги предпазят от палките на Guardia Civil.

СВЕТЪТ С ПРИЗИВ ЗА ДИАЛОГ МЕЖДУ МАДРИД И БАРСЕЛОНА, ОФИЦИАЛЕН ЕС МЪЛЧИ ЗА РЕФЕРЕНДУМА

На фона на ескалацията на напрежението заради референдума за независимост на Каталуния, Европа мълчи, а правителствата на Стария континент избягват да коментират пряко референдума, посочвайки, че е вътрешен за Испания въпрос, но някои политици призоваха централното правителство на Испания и Каталунските власти да започнат диалог, а полицейското насилие в областта да бъде прекратено.

СЛЕД "ХАСКОВОГЕЙТ": ДЕЛЯН ДОБРЕВ НАПУСКА ПОЛИТИКАТА, ЩЕ СЪДИ ЙОНЧЕВА

Депутатът от ГЕРБ подаде оставка, подкрепена и от премиера Бойко Борисов. Добрев обяви, че ще съди Елена Йончева, която в парламента показа схема, според която на ключови позиции в местната власт в Хасково са негови роднини и бивши бизнес партньори.

ПОДКРЕПА В КОАЛИЦИЯТА: ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ПРИЗОВА НС ДА ОТХВЪРЛИ ОСТАВКАТА НА ДЕЛЯН ДОБРЕВ

След като редица структури на ГЕРБ от цялата страна изразиха подкрепа за депутата Делян Добрев и го призоваха да не напуска постовете, които заема, още едно рамо дойде от коалиционния партньор на партията на Бойко Борисов.

В официално изявление, изпратено тази вечер (1 октомври) от пресцентъра на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) вицепремиерът Валери Симеонов призовава Народното събрание да отхвърли оставката на Делян Добрев.

ДЕСИСЛАВА РАДЕВА РЕГИСТРИРАЛА СДРУЖЕНИЕ, ОПЛАКА СЕ ОТ ХАКНАТ ПРОФИЛ ВЪВ FACEBOOK

Целта на сдружението ще бъде да пази българските традиции, фолклор, занаяти и обичаи и да помага на литературата и изкуството, обяви Радева в първото си интервю, откакто съпругът ѝ Румен Радев е държавен глава.

ДВАМА ЗАГИНАХА СЛЕД НАПАДЕНИЕ С НОЖ НА ГАРАТА В МАРСИЛИЯ

Нападателят бе ликвидиран от войници, които патрулирали в района. По случая започна антитерористично разследване.

СЕПТЕМВРИ Е БИЛ НАЙ-КЪРВАВИЯТ МЕСЕЦ В СИРИЯ, 3000 СА ЗАГИНАЛИ

Поне 3000 души са убити в конфликта в Сирия през месец септември, включително 955 цивилни. Данните са на Сирийската обсерватория за човешки права.

ЕДНОПОЛОВИТЕ ДВОЙКИ В ГЕРМАНИЯ ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО МОГАТ ДА СКЛЮЧВАТ БРАК

Още днес имаше двойки, които сключиха брак. Кметът на Берлин Майкъл Мюлер ги поздрави и описва първите еднополови бракове като "историческо събитие".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com