Подкрепа в коалицията: Валери Симеонов призова НС да отхвърли оставката на Делян Добрев

6114
Подкрепа в коалицията: Валери Симеонов призова НС да отхвърли оставката на Делян Добрев
Снимка: БГНЕС

След като редица структури на ГЕРБ от цялата страна изразиха подкрепа за депутата Делян Добрев и го призоваха да не напуска постовете, които заема, още едно рамо дойде от коалиционния партньор на партията на Бойко Борисов.

В официално изявление, изпратено тази вечер (1 октомври) от пресцентъра на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) вицепремиерът Валери Симеонов призовава Народното събрание да отхвърли оставката на Делян Добрев.

Симеонов: Изгладихме проблемите в коалицията

Проблемите в управляващата коалиция били почти изгладени, вече имало диалог, увери вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той ...

Публикуваме пълния текст на изявлението на Валери Симеонов без редакторска намеса:

"От свое име и от името на ръководството на Национален Фронт за Спасение на България призовавам коалиционните партньори от ГЕРБ и Народното Събрание да отхвърлят оставката на Делян Добрев. Тя е подадена под огромен медиен натиск и политически обвинения, които към момента лежат единствено върху клевети. Приемането на тази оставка ще легитимира политическите спекулации като норма за саморазправа и лов на вещици.

Работил съм с Делян Добрев в две парламентарни комисии и съм придобил впечатления за него като един морален политик и експерт със задълбочени знания в енергетиката и икономиката. Резултатите от неговата дейност като министър и народен представител също говорят сами за себе си – въвеждане на структурни мерки за висока ефективност на държавните политики в енергетиката и ограничаване на корупцията. Именно той като министър положи основите на енергийните реформи, които днес се прилагат и благодарение на които започна оздравяването на енергетиката. Зад днешната политическа атака стоят вероятно точно засегнатите от тези структурни реформи олигарси.

Това са фактите. Що се отнася до спекулациите и политическите обвинения, които не почиват на факти, а на внушения, то достатъчно поражения бяха нанесени с оставките на обвинените в роднински връзки с Делян Добрев, към чиято работа не бе отправен нито един упрек.

Всичко това ни връща във времената на сталинските чистки, когато цели семейства изчезваха в лагерите, само заради връзките си с някой „неблагонадежден“ или във времената на ранния социализъм в България, когато цели фамилии бяха репресирани, поради връзка с някой „враг на народа“. Как никой не зададе въпроса дали тези хора са професионалисти и са си вършили работата, та чак тогава да им бъде дадена оценка и наложена санкция?

Борисов за напрежението в коалицията: Те така си се закачат

Няма търкания в коалицията, декларира премиерът Бойко Борисов след среща с партньорите си от "Обединени патриоти". В разговорите в Мин...

Тази атака бе инициирана от една непривлекателна личност, започнала политическата си кариера от задната седалка на един мотор и влязла в телевизионната журналистика през задната врата на партийната шуробаджанащина. Грешка. Псевдожурналистика, в която винаги има само една „истина“ и никога две страни. Спрямо такива като нея, трябва да се прилага само и единствено законът в цялата му тежест, както постъпих, когато бе разпалена клеветническа кампания по отношение изграждането на защитното преградно съоръжение по границата с Турция. Призовавам Делян Добрев да използва всички законови средства, за да изтрие петното на клеветите и накаже клеветниците.

Неговата политическа кариера не трябва да бъде жертва на клеветническа кампания. Управляващите днес партии доказахме, че не разпъваме чадър над политически лица при доказани обвинения в неморално или незаконно поведение. И това е един нов модел на политика през последните десетилетия, който не е характерен за БСП.

Казусът „Добрев“ обаче е коренно различен, тъй като става въпрос за недоказани обвинения. Апелирам към ръководството на ГЕРБ за повече здрав разум, а към Делян Добрев за повече кураж, отговорност и стоицизъм", завършва изявлението на Валери Симеонов.

Припомняме, че по-рано днес депутатът от ГЕРБ Делян Добрев подаде оставка в ефира на bTV като народен представител и координатор на структурата на партията в Хасково. Той обоснова решението си да напусне политиката напълно с това, че се чувства „смъртоносно ранен политически” след станалия известен като "Кумгейт" ("Хасковогейт") скандал в Хасково.

Добрев поясни, че вече е разговарял с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за това. По думите му и премиерът вижда, че единствената достойна постъпка е да се откаже и не му е противоречал. Като втора причина за оставката си, Добрев заяви, че кметът на Хасково Добри Беливанов преди три години е бил пенсионер Добрев обърна внимание, че Беливанов е станал областен управител по негово настояване.

Местни структури на ГЕРБ не пускат Делян Добрев да си ходи

Съпартийците на подалия днес оставка депутат от ГЕРБ и областен координатор в Хасково Делян Добрев изредиха похвали за него, изказаха п...

„Няма ненаказано добро“, каза той. Делян Добрев обяви също и, че ще съди Елена Йончева заради показаната от нея схема, според която на ключови позиции в местната власт са негови роднини и бивши бизнес партньори. Йончева от своя страна коментира, че с оставката си Добрев показва, че всичко казано за Хасково е истина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика