Светът с призив за диалог между Мадрид и Барселона, официален ЕС мълчи за референдума (СНИМКИ)

6932
Светът с призив за диалог между Мадрид и Барселона, официален ЕС мълчи за референдума (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver

Испанската полиция е потвърдила използването на гумени патрони и палки в неделя, срещу няколко групи протестиращи, окупирали гласоподавателни пунктове в каталунската столица Барселона.

Припомняме, че в региона днес (1 октомври) се провежда референдум за независимостта му, признат от съда в Мадрид за противоконституционен. Според последни данни по време на операцията на испанската национална полиция за предотвратяването на плебисцита са пострадали 465 души.

На този фон Европа мълчи, а правителствата на Стария континент избягват да коментират пряко референдума, посочвайки, че е вътрешен за Испания въпрос, но някои политици призоваха централното правителство на Испания и Каталунските власти да започнат диалог, а полицейското насилие в областта да бъде прекратено.

„Насилието не може да бъде отговор! Ние осъждаме всички форми на насилие и потвърждаваме нашия призив за политически диалог“, заяви министър-председателят на Белгия Шарл Мишел си в социалната мрежа Twitter.

Бившият министър-председател на Белгия и председател на групата на АЛДЕ в Европейския парламент Ги Веровстат осъди действията на полицията в Испания.

„Не желая да се меся във вътрешните дела на Испания, но абсолютно осъждам това, което се случва днес в Каталония. От една страна, сепаратистките партии провеждат този така наречен референдум, който е забранен от Конституционния съд на Испания, знаейки много добре, че единствено малцинството би участвало, след като 60% от каталунците са срещу отделянето“, заяви евролибералът. „Но от друга страна, дори и въз основа на съдебното решение, се употребява непропорционално насилие допитването да бъде прекратено“, добави той.

Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела заяви, че референдумът за независимост в Каталония няма легитимност.

“Това е тъжен ден за Испания и за цяла Европа. Няма съмнение, че нереферендумът, организиран и подкрепят от каталонските власти трябва да бъде приет за нелегален и невалиден. Въпреки това чувствата на толкова многото каталонци по улиците трябва да бъдат чути“, заяви Питела в официално свое заявление.

„Загрижен съм за ситуацията. Призовавам към политически диалог, върховенство на закона и мирно решение“, написа и словенският премиер Миро Церар.

„Емоционалният заряд е силен. Раните на недоверието – дълбоки. Диалогът със собствения народ е нещо задължително за Испания“, заяви министърът на външните работи на Литва Линас Линявичус. „Насилието няма да помогне“, добави той.

„Все по-загрижена съм от снимките, идващи от Каталуния. Независимо от гледната си точка относно независимостта, ние всички трябва да осъдим подобни сцени“, заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън от профила си в Twitter.

„Призовавам Испания да промени курса, преди някой да пострада сериозно. Оставете хората да гласуват на мира“, добави тя.

 

„Полицейското насилие срещу гражданите на Каталония е шокиращо“, заяви председателят на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин.

„Испанското правителство трябва да действа и да сложи край на това“, добави той. „Призовавам Тереза Мей да се обърне пряко към Рахой да сложи край на полицейското насилие в Каталуния и да открие политическо решение за конституционната криза“, смята той.

„Ескалацията на събитията в Испания е притеснителна. Мадрид и Барселона незабавно трябва да деескалират положението и да започнат диалог“, написа в интернет бившият председател на Европейския парламент и настоящ лидер на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц.

„Въпреки, че съдът в Испания отсъди, че референдума в Каталуния не трябва да се провежда, държавата има задължението да защитава правото на мирно събиране и свободно изразяване. Това се отнася поравно и за тези, които са против независимостта, и за тези, които я подкрепят. Където полицията използва сила, за да се правя с нарушенията на реда, тя трябва да бъде сигурна, че действията ѝ са необходими и пропорционални“, пише правозащитната организация "Хюмън Райтс Уоч" в официално свое заявление.

Междувременно британското Външно министерство съобщи, че референдумът за независимост на Каталуния е въпрос, който е вътрешен за Испания, агенция "Фокус".

„Каталунският референдум е въпрос за испанските правителство и народ“, пише в официално свое заявление Министерството на външните работи на Великобритания. „Великобритания иска испанските закони и конституция да бъдат спазвани“, казват още от британското МВнР.

Управляващата в Гърция Коалиция на радикалната левица СИРИЗА осъди използването на сила срещу участниците в референдума за независимост в Каталуния.

„Потискането и насилието над гражданите е осъдителен и авторитарен избор, който само налива масло в огъня, но не решава проблемите. Единственият път е демократичният диалог. Това е единственият вариант в контекста на европейските ценности”, се казва в заявление на пресцентъра на СИРИЗА за събитията в Испания.

Епископите от католическата църква в Каталония призоваха в официално заявление към „мирен и демократичен изход от настоящата ситуация“ в областта, предаде El Pais.

„Ситуацията на насилие, видяна днес в Каталония е за окайване“, заяви Жауме Пуйол, председател на асоциацията на епископите от Барселона, Тарагона, Валенсия и Андора.

Снимки: Getty images/Guliver

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа