Официално: Избраха единодушно Диана Ковачева за омбудсман

3994
Официално: Избраха единодушно Диана Ковачева за омбудсман
Снимка: БГНЕС

Депутатите единодушно подкрепиха кандидатурата на Диана Ковачева за национален омбудсман.Гласуването се осъществи явно чрез компютъризираната система за гласуване на парламента, като „за“ кандидатурата й гласуваха 173 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ - 3.

Мандатът на омбудсмана е пет години, а Ковачева е четвъртият титуляр на поста. На 5 септември 2019г. тя встъпи в длъжността на омбудсман на България, за да завърши мандата на Мая Манолова, която влезе в битката за кмет на Столична община. Сега доц. Диана Ковачева беше единствен кандидат за поста, предложен от ГЕРБ.

Диана Ковачева е кандидатурата на ГЕРБ за омбудсман

"ПГ на ГЕРБ счита, че доц. Диана Ковачева притежава необходимите професионални и нравствени качества да бъде успешен омбудсман". Това к...

От БСП нямаха възражения срещу избора й. Социалистите обаче дадоха да се разбере, че очакват в замяна на гласовете си за Ковачева техен човек да бъде избран за нейн заместник.

Депутатът от левицата Васил Антонов засвидетелства подкрепата на партията за нея и кредит на доверие от страна на социалистите. По думите му тя се е доказала през последните 4 години, когато Ковачева беше заместник в институцията, а за последните няколко месеца и нейн ръководител. И през това време е била безпристрастна и доказвала експертност в оценките си, допълни той.

От тук нататък те ще държат това да продължи. От БСП препоръчват да се продължат добрите практики, което тя самата е предложила по време на изслушването

От левицата искат тя да предлага законодателни промени - за съкращаване на пътя от препоръките на омбудсмана до реализацията на нови промени, свързани с грижата за гражданите.

Ще разчитаме да сте основен фактор в борбата с монополите и показване на лошите практики при съдебните изпълнители, заявиха още социалистите.

Омбудсманът пита МВР как контролира служителите си за гаранции за съдебен контрол при следенето на мобилните ни данни при карантина

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на вътрешните работи Младен Маринов по повод измененията в Закона за електронните...

След избора Диана Ковачева каза, че подкрепата от парламента е заявка за добро сътрудничество. Тя обяви, че няма да бъде пощенска кутия или последна спирка за очаквания на хората, както и обеща Донкихотовски наивинитет, но и здрав разум.

Правата на човека са важно завоевание и трябва да бъдат отстоявани с ум, сърце и всеотдайност“, каза още Ковачева.

Тя получава образованието си в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Магистър е по право на ЕС в Софийския университет и в Университет Нанси II, Франция.

Професионалният й опит започва като научен сътрудник в Институт за правни науки, БАН.  Впоследствие става изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници”. През 2011 г. премина от частния в публичния сектор директно на висока позиция – стана правосъден министър в първото правителство на Бойко Борисов.

Писмено подкрепа за нейната кандидатура заявиха 15 неправителствени организации. Сред тях са Центърът за либерални стратегии, Висшият адвокатски съвет, „Програма Достъп до Информация”, Съюзът на юристите в България и др.

Омбудсманът: Платете си парното след преизчисление на мартенските сметки

"Рязкото увеличение на мартенските сметки за топлинна енергия е некоректно и неразбираемо и предвид факта, че сметките през отоплителн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика