Опашки, можество скандали и нарушения при преброяването на конролните разписки от изобрите

1865
Опашки, можество скандали и нарушения при преброяването на конролните разписки от изобрите
Снимка: БГНЕС

София 

Спокойно премина изборната нощ в "Арена Армеец". Още пред 21 часа пристигнаха резултатите от подвижните COVID секции. "Когато имаш по-малко хора в секциите, по-бързо и свършваш", заяви Ангел Илиев – член на СИК. Повечето бусове обаче започнаха да пристигат доста по-късно, отколкото на вота през юли. Забавянето членовете на секциите видяха в задължителното броене на разписките от машините - средно по час отгоре преди да потеглят, за да ги отчетат.

Пловдив

Междувремнно стана ясно, че председател на СИК в Пловдив е била напръскана с лютив спрей в очите от избирателка. Инцидентът е станал около 30 минути преди края на изборния ден. Това съобщи в ефира на "Здравей, България" председателят на 16 РИК Ивайло Василев. На пострадалата е оказана медицинска помощ. Подаден е и сигнал към полицията. Изясняват се мотивите за нападението. Очаква се скоро всички протоколи от РИК-Пловдив да бъдат обработени.

Бургас 

РИК в Бургас приключи с приемането на протоколите от Секционните избирателни комисии. Бургаският избирателен район е най-големият в страната със 761 секции.

"Движим се по график. Обработваме два вида избори. Проблем предизвика броенето на контролните разписки. Очаквам съвсем скоро да обработим всички протоколи. Сега имаме обработени около 75 процента от тях. Избирателната активност е много ниска - 38 на сто", заяви в ефира на "Здравей, България" зам.-председателят на РИК-Бургас Михаил Хаджиянев.

Кърджали 

И на тези избори Кърджали явно ще се превърне в мястото, където се чака най-дълго, за да се предадат протоколите. Опашката от членовете на СИК, които чакат да предадат протоколите си, е дълго около 50-100 метра. Те изчакват над 2 часа. Между половин и един час е отнело на повечето членове на СИК да преброят контролните разписки. Изборният ден в Кърджали е преминал сравнително спокойно. 4 са подадените жалби. Една от тях е предадена към прокуратурата, за да разследва защо баби са гласували с внуците си или по-скоро защо внуците им са гласували вместо тях.

ВАС ще заседава заради ръчното броене на 100% от разписките от машините

Върховният административен съд (ВАС) образува и насрочи дела по внесените в деня за размисъл жалби срещу ръчното броене на 100% от разп...

Тази сутрин все още има много хора, които чакат да предадат протоколите си. Хората периодично започват да се бунтуват заради дългото чакане.

„Чакаме вече 7-8 часа. Дадоха ни храна и вода, но чакането е много”, казват те.

„Има изключително много документация, която трябва да бъде проверена. Изборите са 2в1 и има двойно повече работа”, казва председателката на РИК.

Стара Загора 

Опашки се извиха и в Стара Загора. Пешеходната улица в града буквално бе запушена от хора, които чакаха, за да предадат протоколите. Около 23 часа те бяха над 300. Над 15 екипа приемат документите. Няма да бъдат допускани членове на избирателни комисии, които са под трима, това е едно от изискването. Това е една от причините за забавянето. Тази сутрин местните хора споделиха, че са изпаднали в отчаяние. Над 30% от протоколите въобще не са обработени към този момент.

При 3,1% обработени протоколи: Румен Радев получава 44,32 на сто от гласовете

44,32% са гласувалите за президента Румен Радев, сочат данните на ЦИК при 3,10% обработени протоколи на СИК в РИК. Втори е Мустафа Кар...

„Това, което ни причиниха с решението на ЦИК в петък е абсолютно неправилно”, смятат чакащите.

Велико Търново

Във Велико Търново обстановката е спокойна. Там се очертава сериозна битка за един мандат между ДПС, „Демократична България” и „Възраждане”.

Варна

Във Варна все още има изчакващи хора, за да предадат протоколите си. Изборните документи са обработени на 2/3.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика