Орешарски ще подпише споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна

20210
Орешарски ще подпише споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна
Снимка: БГНЕС

България завърши подготовката и даде мандат на премиера Пламен Орешарски да подпише политическата част от Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, стана ясно след заседанието на днешния Министерски съвет.

Решението идва след като се очакваше днес парламентът да приеме декларация за Украйна. Това обаче не се случи, като се очаква утре в Комисията по външна политика на НС да има обсъждане на проекта за декларация.

Правителството измени част от решението си от ноември 2013 г., с което беше одобрен проектът на Споразумение за асоцииране между Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия и техните държави-членки, от една страна и Украйна, от друга страна. Изменението е резултат от заключенията от срещата на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС от 6 март 2014 г. и Решение на Съвета "Външни работи" от 17 март 2014 г.

С новия текст кабинетът "упълномощава министър-председателя на Република България да подпише Споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия и техните държави членки, от една страна, и Украйна, от друга страна, по отношение на преамбюла, член 1 "Цели" и дялове I "Общи принципи, II "Политически диалог и реформа, политическо асоцииране, сътрудничество и сближаване в областта на външната политика и политиката за сигурност" и VII "Институционални, общи и заключителни разпоредби" от него, от името на Република България при условие за последваща ратификация".

Това решение на Министерския съвет има за цел откриване на процедурата по подписване на Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна по отношение на преамбюла, член 1 и дялове I, II, и VII от него, като на по-късен етап се предполага сключване на споразумение за Зона за дълбока и всеобхватна свободна търговия като основен елемент на Споразумението за асоцииране (СА).

В съвкупност от всичките си дялове, СА ще спомогне за ускоряване на задълбочаването на политическите и икономическите отношенията между Украйна и ЕС, както и постепенно предоставяне на достъп на Украйна до определени сектори на Вътрешния пазар на ЕС, включително чрез създаването на Зоната за дълбока и всеобхватна свободна търговия на по-късен етап. Това е начин ЕС и Украйна, в частност България и Украйна, да се възползват от динамиката в техните отношения, фокусирайки се върху подкрепата в областта на управлението, основните реформи и сътрудничеството в различни области.

Камерън: Трябва да обсъдим евентуално изключване на Русия от Г-8

Британският премиер Дейвид Камерън съобщи, че на срещата на страните от Г-7 идната седмица трябва да бъде обсъдено изключване за пост...

Същевременно премиерът Пламен Орешарски заяви в прав текст, че България ще подкрепи налагането на икономически санкции "на един кръг лица, срещу които има обвинения, че пряко са участвали в по-агресивни действия срещу Украйна".

Що се касае до очакваните коментари по третия пакет санкции това ще стане на работна вечеря на Съвета на Европа за това трябва ли да се вземат мерки или поне се надявам да не се вземат мерки, заяви министър-председателят. „Аз лично съм казвал, че санкциите не са предпочитаният инструмент още повече, когато нашата страна се намира в ситуация, при която ще претърпим доста сериозни негативи от по-задълбочени санкции”, допълни Пламен Орешарски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика