Петков: Има още депутати от ИТН, които не искат да са част от протеста на Пеевски

2162
Петков: Има още депутати от ИТН, които не искат да са част от протеста на Пеевски
Снимка: Actualno.com

"В момента се пише история. Когато отвън, пред парламента, г-н Пеевски протестира срещу това правителство, когато ГЕРБ ясно казва, че няма да има подкрепа, когато "Възраждане“ с договорките си с Митрофанова застават срещу нас, а едновременно с това площадът е пълен с млади хора, които казват: "Подкрепям те" - разбирате, че вотът на недоверие не е от голямо значение".

Това заяви премиерът Кирил Петков пред bTV малко преди вота на недоверие срещу кабинета му, иницииран от ГЕРБ-СДС.

Петков: Опозицията постави под риск 2,6 млрд. лв. евросредства с проваления кворум в парламента

Премиерът Кирил Петков обвини депутатите от опозицията, че с проваления кворум в парламента днес Народното събрание не е успяло да прие...

Премиерът каза, че ако правителството не падне, трябва да продължи да говори с депутати, които още не са заявили ясната си подкрепа, за да има 121 човека мнозинство. "А ако кабинетът падне – първият мандат идва при нас, ние в този си екип ще отправим официална покана към всеки един депутат, който иска да бъде независим. По същия начин ще го направим, ако вотът мине. Този вот просто ясно очертава кои са силите, които се коалират срещу правителството", заяви Петков.

Попитан има ли още депутати от ИТН, които да се отцепят и да изненадат на вота на недоверие, той отвърна: "Знам, че има няколко човека, които се чудят – между лоялност към партията и огромната отговорност, която осъзнават, че имат. Има още депутати от ИТН, които не искат да бъдат част от протеста на Пеевски. Има огромен вътрешен конфликт между тях, надявам се, че следващите няколко дни ще осмислят историческата си тежест – да не хвърлят държавата в спирала от политически кризи в средата на война".

"Вярвам, че са 7-8 (б.а. - другите колебаещи се от ИТН), но не са взели собственото си решение. Вярвам, че ще мислят още няколко дни. Какво значи да си лоялен към лидера си и да натиснеш бутон за служебни правителства, за избори в средата на война? Днес е време за техния размисъл, не сме контактували с никого", добави той.

Петков каза, че има и други хора в другите политически партии, които осъзнават "колко тежка криза може да дойде, ако това правителство падне и са в същата дилема, защото те не разбират своите лидери".

На въпрос дали разчита на съвестта им и има ли службогонци, които да се пазарят за постове или места в листи, той каза: "Този отговор е много важен – ако някой не се присъедини към нас по правилните причини – каузата България – ние нямаме нужда от такава подкрепа. Ако е на база на някакви лични интереси, независимо какви са те, няма да имаме стабилно мнозинство. Предлагали сме само: „Бъдете от правилната страна на историята“. "Възраждане" и ДПС са рамо до рамо, ИТН и ГЕРБ са рамо до рамо. И решават да хвърлят държавата в огромен риск. От всички партии това го осъзнават".

Кабинетът отказа предложението на Бойко Борисов за РС Македония

Правителството на Кирил Петков отказва предложението на Бойко Борисов първо Министерският съвет да одобри формулата на френското предсе...

„Днешният вот не е от голямо значение. От значение е дали в следващите 10 дни ще можем да убедим 121 депутати да застанат с нас, защото са повярвали, че отговорността им към България е по-важна от всичко друго. Ако ги имаме, ще сме по-силни, отколкото бяхме през последните 6 месеца. Тогава имахме 109 депутати, плюс Слави Трифонов, който ни саботираше. Аз не бих разговарял с Ахмед Доган, с Пеевски, с Борисов, с Костадин Костадинов, със Слави Трифонов, с Тошко Йорданов. С всички депутати, които искат да попитат какви са идеите на правителството, сме готови да говорим с тях официално за политики", обяви Петков.

Попитан какво ще стане, ако вторият мандат след успешен вот на недоверие отиде в ГЕРБ, премиерът каза, че това, което вижда, е, че не може да подкрепи нито едно правителство на задкулисието. "Ако има хора като Борисов и Трифонов, които пращат есемеси от диванчето, като Пеевски и Доган, които ръководят отзад, като Митрофанова... няма да подкрепим кабинет. По-добре в такъв случай да отидем на избори", каза министър-председателят и даде пример, че различията могат да бъдат преодолени със "седящите на една маса" Христо Иванов и Корнелия Нинова.

Петков каза, че е възможно да не е той премиерът при следващ кабинет на ПП. "Тази теза се прокрадва в последните няколко дни. Първо искам да кажа, че не съм женен за тази позиция. Но нашият отбор в ПП имаме ясни роли. Имаме ясни качества и ясна структура. Аз по-добър министър на финансите от Асен Василев не мога да се сетя, не мога да намеря. Ако ми кажат, че не трябва да е министър на финансите, а да е премиер – какъв е смисълът от това? Никола Минчев? Мисля, че всички ние ще предложим отново, когато имаме 121 човека, той да е председател на НС. Това ще покаже, че задкулисието не е победило".

Премиерът атакува Бойко Борисов и Румен Радев по темата със Северна Македония. "Борисов каза, че дава 59 депутати и едновременно с това в същия ден блокира комисията на НС да вземе решение и да изслуша МВнР. Когато подкрепяш, но блокираш комисия – това е причината защо не искам да съм в коалиция с този човек. Това са подли стъпки. Обещах на българския народ, че това решение ще бъде взето в Народното събрание".

"Днес в МС решихме, че Народното събрание е институцията, която ще вземе решение, защото тя е с най-широкото представителство и не можем да се отречем от думата си. Утре в 3 ч. се свиква отново комисията и МВнР ще отиде с цялата си експертиза да обясни на всички депутати и граждани защо френското предложение наистина е най-доброто. Казваха през цялото време, че ще взема еднолично решение. Като казах, че решението е в НС, ме питат сега вече защо аз не взема решение. Тези политически игрички показват, че Северна Македония изобщо не е никаква причина", заяви Петков.

План "Б" на Петков, ако вотът мине: Взима мандата и търси ново мнозинство

План "Б" на премиера, ако вотът на недоверие мине, е да вземе първия мандат и да търси мнозинство от независими депутати. Този план о...

А за Румен Радев каза: "Ясно му казах – КСНС е единственият формат с опозиция, правителство и служби. Щом го направи януари, вместо да философства, да ни събере всички отново. Ако не ни събере, да не се изказва по случая".

"МВнР ни запозна в детайли с френското предложение. Първо, Конституцията на РСМ е условие, преди да започне преговорният процес с ЕС. Без да се промени тя, не започва преговорният процес – за първи път някой ни го предлага. Ще има мониторинг – от деня, в който е вдигнато ветото, до присъединяването им в ЕС, в който ще се следи езикът на омразата и др. МВнР каза, че няма по-добро предложение. Затова е важно утре комисията да се състои. Тази вечер ще се съберем „Продължаваме промяната“ и ще вземем решение на Изпълнителен съвет", обяви Петков.

Той каза, че истинските причини за разпада на коалицията се крият отчасти в реформата в КПКОНПИ. "Тя ги притеснява, опорките за РСМ са една мъгла, които крият истинската причина", смята Петков.

На хората на площада, които го подкрепят, премиерът каза: "Благодаря, вие показахте защо си заслужава да се борим".

Отцепник от ИТН седна на детектора на лъжата, стана ясно взел ли е пари

Георги Георгиев се е подложил на детектор на лъжата за обвиненията срещу него, че е взел пари, за да напусне ИТН. Това обяви по време н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика