Петков: Предсрочни избори през 2016 г. ще са лоши за държавата

3445
Петков: Предсрочни избори през 2016 г. ще са лоши за държавата
Снимка: БГНЕС

Провеждането и на парламентарни избори в края на следващата година е лошо за държавата. Това каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков, предаде БГНЕС.

В отговор на въпрос за евентуални избори 2 в 1 следващата година, Петков каза, че те сигурно не са изключени.

„Но провеждането и на парламентарни избори в края на следващата година – държа да подчертая – ние сме готови за тях, но е лошо за държавата. В рамките на 4 години да правиш 3 пъти парламентарни избори в тази кризисна за Европа и за света ситуация – не е добро решение”, каза той.

Петков посочи, че разбира се нещата трябва да вървят към промяна и в работата на НС, и в работата на правителството, но представянето на едни парламентарни избори заедно с президентските като панацея на решаването на въпроса не е вярната позиция. „Всички социологически проучвания показват, че следващият парламент няма да е много по-различен от този и ние самоцелно да отиваме към извънредни парламентарни избори и да показваме, да демонстрираме нестабилност, не е добро решение”, добави той.

Ръководството на ПП АБВ даде пресконференция на тема съдебната система и законодателни мерки срещу престъпността и корупцията, предложени от ПП АБВ. На нея бившият шеф на следствието и зам.-главен прокурор Бойко Найденов в качеството си на експерт към АБВ посочи, че от 2001 година до момента ние имаме над десетина документа на най-високо ниво във връзка с борбата с корупцията. Той заяви, че трябва да се направи оценка на постигнатото до момента.

Да се направи оценка на нормативната уредба, която съществува до момента, да се направи анализ на рисковете на корупционно поведение. Той говори и за Национално бюро, което е предложено в законопроекта да обединява 3 звена – бившият БОРКОР, част от Сметната палата и Комисията за конфликт на интереси. Найденов, оценявайки предложенията за създаване на такова национално бюро и зададе въпроса: защо не създадем разследващо звено. „Това бюро дали да няма разследващи функции и когато се избере – да може да проверява, да разследва и когато констатира наличие на корупция да го прави на прокуратурата”, каза Найденов.

Румен Петков подчерта, че ще имат среща с вицепремиера Меглена Кунева, на която ще представят този техен анализ и ще направят конкретни предложения. Изграждането на единна агенция за обществени поръчки на държавните институции, и като възможност изграждането на втора единна агенция за обществени поръчки на общините. „Отчетност пред НС на резултатите от борбата с корупцията. Изграждането на специализирано звено в подкрепа на идеята на г-жа Кунева за борба с корупцията, но на базата на анализа и това звено задължително следва да има разследващи функции, иначе то ще се превърне в подобрено издание на БОРКОР. И разбира се да е ясно, че властта, управлението на едно такова звено трябва да се олицетворява от колективен орган, избран с 2/3 от участниците в НС”, изброи ги той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика