Плевнелиев: Национално отговорният интерес да е водещ при изборите

926
Плевнелиев: Национално отговорният интерес да е водещ при изборите

Не бива да гледаме в предстоящите президентски избори като начин да бъдат издигани тяснопартийни кандидатури и партийната дисциплина да бъде водеща. Това каза президентът Росен Плевнелиев попитан за думите на премиера Борисов от неделя за начина на издигане и избор на президент.

България ще има нужда от колкото може повече кандидатури, които са широко скроени, които действат национално отговорно и които могат да интегрират колкото може повече хора със своята визия, със своите решения за България. И не тяснопартийният подход, а национално отговорният подход да доведе до това българите да изберат най-доброто.

Плевнелиев: Евросредствата трябва да следват смислени проекти

Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. трябва да планира отрано конкретните свои приоритети, сред които могат да бъ...

Плевнелиев присъства на ВИП-деня на многонационалното учение „Ответен удар 16”, което се провежда в Ново село, предаде БГНЕС.

Той припомни също и че в поредица интервюта премиерът е изразил ясна позиция, която откроява важността на идващите президентски избори и още повече отговорността на управляващата към момента коалиция за това тези избори да минат по един цивилизован начин.

„На тях да има колкото може повече кандидати. Те да бъдат избрани по един принципен начин, а народът да чуе аргументите на всеки и решенията, които той ще даде за бъдещето на България и същевременно да избере най-добрия от тях. Радвам се, когато има дебат по тази тема, радвам се, когато се търси прозрачност и принципност в издигането на кандидатури. Радвам се, когато министър-председателят споделя с цялата нация бъдещи принципи, на които да стъпи издигането на кандидатури и също така бих окуражил и всички останали да действат по същия начин. В крайна сметка смисълът на президентските избори е един и той е в едно честно конкурентно съревнование между много и най-различни кандидати чрез това мъдро решение в българската конституция – президентът на България да бъде избиран пряко от народа. Това е добре и аз се радвам, че това е така. Народът да чуе всеки, да разбере аргументите и да вземе своето мъдро решение, коментира Плевнелиев.

Той увери, че работят с премиера много добре. „Аз съм човек, който е амбициран да покаже, че България може да има и друг подход от гледна точка на начина, по който се прави политика – не тяснопартийният интерес, а национално отговорният интерес тук трябва да бъде водещ”, каза президентът и добави, че не бива да гледаме в предстоящите президентски избори като начин просто да бъдат издигани тяснопартийни кандидатури.

Плевнелиев: НАТО трябва да увеличи военното си присъствие в региона

Военното присъствие на НАТО в региона безспорно трябва да се увеличи. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който даде съвместна пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика