Плевнелиев: Партиите у нас не градят, а рушат мостове помежду си

1576
Плевнелиев: Партиите у нас не градят, а рушат мостове помежду си
Снимка: БГНЕС

Гледам политическата кампания с огромно безпокойство. За съжаление, това, което виждам е, че по-скоро се рушат, отколкото да се градят мостове между политическите партии. Това коментира пред журналисти Росен Плевнелиев – президент на България в периода 22 януари 2012 г. – 22 януари 2017 г., предаде „Фокус“.

Попитан дали е оптимист, че бързо ще се състави правителство след изборите, Плевнелиев посочи, че не може да бъде такъв. „Виждам много безпринципно противопоставяне, пропаганда, но искам да видя и повече съдържание.Не виждам темата за справедливостта да се адресира от политическите лидери. Да използваме прокуратурата за политически битки, да допуснем политизация и в сектори и части от обществото, където не бива да има, например стратегическите приоритети на България, това не ни води наникъде. Върви се към коалиции, но нека те да бъдат направени не в някакви „Сараи“ или ловни хижи, а тези коалиции да бъдат сглобени пред очите на народа“, коментира той.

Росен Плевнелиев: В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш

Тръгвам си с високо вдигната глава. Уважаеми г-н Радев, тежък бе моят мандат, тежък ще бъде и Вашият. Желая Ви успех! Това каза презид...

По думите му в рамките на неговия мандат за 5 години са се създали 15 700 работни места на програмисти. „ИТ секторът стигна до над 4% от БВП. Повече от ясно е, че България има огромен потенциал в информационните и комуникационните технологии, но зависи от политиците да покажат, че са разбрали, че това е стратегически приоритет за държавата. Да не се карат, да не се разправят, а да се подкрепят. Рано е да се даде оценка на служебното правителство. Все още дори не сме в средата на предизборната кампания. В политиката има едно желязно правило, което казва, че първо трябва да дадем шанс, а след това ще се съдим по резултатите. Какъв по-смислен приоритет за България от това да дадем път на младите и на индустриите на бъдещето, но и какъв по-смислен път за България от това да развием своята демокрация, да я обогатим и направим по-устойчива? Това се получава единствено, когато политиците участват в изборите добронамерено, не си спрягат всякакви скандали, не се потапят в блатото на взаимните обвинения, не си измислят „Костинброд“, допълни Плевнелиев.

Той апелира към политическите лидери са излязат честно пред народа, да поемат категорични ангажименти, да дадат решения по проблемите, с които се сблъсква днес България, Европа и света. „И когато минат изборите, когато народът каже тежката си дума, бъдете честни. Не забравяйте това, което обещахте, а сформирайте коалиции и формации пред очите на народа, които да доведат до изпълнение на поетите ангажименти. В миналото се нагледахме на политици, които обещаваха всичко, но това вече не работи. Не обещавайте всичко, но това, което обещаете, го изпълнете“, заяви още Росен Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика