Посолството на Украйна с позиция срещу изказване на руския патриарх

3782
Посолството на Украйна с позиция срещу изказване на руския патриарх
Снимка: БГНЕС

Посолството на Украйна в София е възмутено от антиукраински изказвания на патриарха на Руската православна църква Кирил в ефира на Българската национална телевизия на 1 март, се казва в съобщение от дипломатическото представителство.

Твърдението на патриарха за "гражданска война" в Донбас и изключително миротворческа роля на Руската православна църква разглеждаме като антиукраинска провокация, пише в документа.

Посолството напомня, че Русия с временната окупация на Крим и районите от Донецка и Луганска област грубо наруши основни норми и принципи на международното право, включително устава на ООН. Продължаващото кръвопролитие в източната част на Украйна може да бъде спряно само по един начин – с прекратяването на агресията от страна на Руската федерация като и въоръжената подкрепа на терористични групировки и окупационни администрации от страна на Кремъл, гласи съобщението.

Руският патриарх кацна в София

Московския и на цяла Русия патриарх Кирил кацна на летището в София. Лично вицепрезидентът Илияна Йотова посреща делегацията на патриа...

Посолството подчертава, че гаранция за връщането на мира в окупираните от Русия територии е изпълнението от страна на Москва на Минските споразумения и спазването на международното право.

То изразява съжаление, че Българската национална телевизия е била използвана от главата на Руската православна църква като трибуна за обнародване на откровено антиукраински изявления, синхронизирани с официалната позиция на Кремъл.

Руският патриарх даде интервю в Москва едновременно на три български медии - държавните БНТ и БНР и вестник "Труд". От днес той е на посещение в България по повод 140-тата годишнина от руско-турската война и освобождението на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика