Правната комисия реши: Без мажоритарен вот и електронно гласуване

9475
Правната комисия реши: Без мажоритарен вот и електронно гласуване
Снимка: БГНЕС

След три часа дебати на първото заседание в правната комисия на парламента депутатите отхвърлиха 5 от предложените 6 законопроекта за промени в Изборния кодекс. Така депутатите казаха "не" на идеи като мажоритарния вот, електронното гласуване, гласуването по пощата (тук твърдо против са ГЕРБ-СДС и БСП, защото е твърде несигурно) и гласуването изцяло с машини, съобщава 24 часа.

Единствено подкрепа получи внесения законопроект от председателя на парламента Ива Митева и депутати от "Има такъв народ". С него се предлага създаване на изборен район "Чужбина", където сънародниците ни да могат да подават гласа си по кандидатска листа, а не само за партия както е досега.

Предстоящите промени в Изборния кодекс - ето какви са предложенията, обсъждани на Правна комисия

Депутатите в Комисията по правни въпроси в Народното събрание обсъждат шест внесени законопроекта за промени в Изборния кодекс. Предст...

Одобрените на първо четене текстове предвиждат и видеоизлъчване в избирателните секции, както и в РИК-овете. В текстовете е записано да се намали и броя на членовете на ЦИК, също и да се премахнат членове на комисията от квотата на изборите за евродепутати. "Смятаме, че е абсурдно да има представители на Реформаторски блок, и "България без цензура", ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ. Липсва представителство на партиите в настоящия парламент", каза Ива Митева.

Законопроектът на ГЕРБ за мажоритарни избори предизвика остър дебат между депутатите на партията и председателя на парламента, която силно разкритикува предложените текстове. "Как ще се раздели страната на 234 изборни района, без да е правено последното преброяване в страната, което се отложи за края на тази година?", попита тя. Така при гласуването от "Има такъв народ" всички депутати в комисията гласуваха "против" мажоритарни избори, въпреки че това бе една от точките в референдума, иницииран от Слави Трифонов.

Депутатите отхвърлиха и предложението на Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън", с което се даваше право на съдии и висши магистрати да се кандидатират за избори в листите на партии без да напускат поста си.

По един особено съществен въпрос - ще се създаде ли регистър на избирателите т.е. да се въведе активна регистрация, за да разполагаме с коректни и достоверни избирателни списъци, положителна позиция изразяват засега само БСП и "Изправи се! Мутри вън!". Останалите парламентарни формации не са се произнесли, посочва в. "Сега".

Двуличник ли е Слави Трифонов с мажоритарното гласуване?

"Политическа партия ГЕРБ явно има намерение да внесе в парламента законопроект за промяна на избирателната система от пропорционална н...

Единствено коалицията на Мая Манолова засега предлага да се намали прагът, над който става валидна преференцията - идея, която би направила по-лесно пренареждането на партийните листи. От БСП обявиха, че не са съгласни. Какво мислят останалите формации, тепърва ще се разбере - в пленарна зала, като там ще стане ясно и дали някои от отхвърлените сега идеи няма да минат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика