Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правосъдният министър: Специалният прокурор трябва да се избира от Пленума на ВСС

16 декември 2020, 21:30 часа • 1778 прочитания

"Евродепутати искат допълнителни разяснения относно независимостта на медиите, разследването на главния прокурор, уязвимите групи от населението, по-специално ромите, както и още въпроси, които ги интересуваха при първоначалното изслушване". Това заяви пред БНТ правосъдният министър Десислава Ахладова по повод отлагането за 8 януари изслушването ѝ в групата за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона в Европарламента.

Тя припомни, че България е една от първите държави, заявила подкрепа за обвързването на еврофондовете с върховенството на закона. “Преди часове беше приет от ЕП регламент, който ясно казва, че в случаите, когато има проблеми с върховенството на закона в някои от държавите членки, ще се наложи ограничаване или спиране на фондовете. Ние подкрепихме това предложение”, добави Ахладова.

В регламента е посочено, че крайният бенефициент няма да бъде лишен от евросредства. Впоследствие, обаче, тези суми ще бъдат удържани от страните членки, които не са изпълнили изискванията за върховенство на закона, обясни тя. “Ще бъдат санкционирани правителствата, а не самите бенефициенти”, добави министърът.

На въпрос за избора на прокурор, който да разследва главния прокурор, правосъдният министър заяви, че по-удачният вариант е този избор да се прави от Пленума на ВСС.

“Считам, че е по-удачният вариант, защото в Пленума участват не само прокурори, а и съдии. Освен това са избрани съдии, които имат пряк избор от съдии, а също така и представители от квотата на Народното събрание. Тоест, представителността в Пленума на ВСС, който ще избира този т.нар. разследващ прокурор е много по-голяма”, посочи Ахладова. По думите ѝ този магистрат ще има мандат от 7 години, подобно на “тримата големи” в съдебната система, и кариерно ще е независим от главния прокурор, когато приключи неговия мандат.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес