Приоритетите на Американската търговска камара за 2017 г. имат много сходства с икономическата програма на “Реформаторския блок - Глас народен”*

1048
Приоритетите на Американската търговска камара за 2017 г. имат много сходства с икономическата програма на “Реформаторския блок - Глас народен”*
Снимка: Реформаторски блок - Глас народен

Американската търговска камара в България се запозна подробно с икономическата програма на коалиция “Реформаторски блок-Глас народен” и смятаме, че нашите приоритети имат много сходства с нея.

Това заявиха изпълнителният директор на камарата Алекс Нестор и представители на борда на камарата, на среща с лидера на СДС Божидар Лукарски, председателя на предизборния щаб Найден Зеленогорски и кандидата за народен представител Антони Тренчев, съобщиха от коалицията "Реформаторски блок - Глас народен".

Реформаторите: Учителите не получават увеличението на заплатите си

Коалиция Реформаторски блок - "Глас народен" призовава служебния премиер Огнян Герджиков да обясни на българската общественост защо не ...

Срещата беше в рамките на поредица от разговори на камарата с политическите сили с най-големи възможности за представителство в бъдещия парламент. Тя предхожда представянето на основния стратегически документ на камарата- Бяла книга за 2017 г. , която е разработена в три основни направления - участие и поддържане на устойчив бизнес климат, човешки капитал и ресурси и върховенство на закона. Целта ни е да подпишем меморандум за разбирателство с основните политически сили, който ще ни позволи да работим с нашата експертиза и да участваме активно в работни групи при създаване на законодателството, за да защитим интересите на нашите членове и да помогнем на бъдещото правителство при създаване на по-добра бизнес среда, обясни Алекс Нестор. Според него основният проблем пред инвеститорите е как да се осигури доверие и предвидимост на бизнес средата.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски приветства инициативата и изрази надежда всички политически сили да се ангажират с меморандума. Той потвърди, че предвидимостта на бизнес средата в България е основен въпрос за инвеститорите в страната ни. “Уверени сме, че ще влезем в следващия парламент. Нашата програма е консервативна, но търпи развитие, дори да сме опозиция ще имаме възможност за законодателна инициатива. Силно вярвам, че ще има дясно-центристко правителство, за да има стабилност и предвидимост за бизнеса”, заяви Божидар Лукарски.

Ръководството на Американската търговска камара постави конкретни проблеми, които засягат инвеститорите. Според тях Българската агенция по инвестиции /БАИ/ трябва да има по-големи правомощия и възможности. Божидар Лукарски заяви, че като икономически министър не е успял да довърши реформата, която предвижда обединяване на БАИ и Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия в единен орган за насърчаване на инвестициите. Според него, за да има повече ефективност, освен обединението на двете институции е необходимо те да получат по-висок бюджет, да имат повече правомощия и да бъдат подчинени на икономическия вицепремиер. В момента шефът на БАИ има малко правомощия, бюджетът на агенцията е много нисък, поради което заплатите на експертите там са 450-600 лв. и текучеството е голямо.

Проблем според Американската търговска камара в България е и тежкото трудово законодателство. Според тях, за да бъде страната ни конкурентна за инвеститорите, трябва да се върви към гъвкавост по отношение на трудовите права, работното време, осигурителната тежест.

Делчев: Силен антикорупционен закон ще сложи край на феодализираните общини*

Силен антикорупционен закон ще сложи край на феодализираните общини и ще остави парите в джоба на гражданите, а не само в 10% избрани. ...

Ръководството на Американската търговска камара заяви, че може да предложи своята експертиза по отношение на промени в трудовото и търговското законодателството. Найден Зеленогорски припомни, че Реформаторският блок е бил двигател на много законодателни инициативи в предишното Народно събрание. Според него трябва да се работи за по-голяма устойчивост на законодателния процес, както и на предвидима политика по отношение на данъчната и финансовата тежест за бизнеса. Той изтъкна също, че е необходима повече самостоятелност на кметовете и децентрализация на местното самоуправление.

Антони Тренчев изрази надежда следващото правителството до е дясно-центристко и да приеме управленската програма в полза на бизнеса. Той посочи, че страната ни се нарежда на 10-то място по обща данъчна и осигурителна тежест в Европа. В програмата ни сме предвидили пакет от мерки за намаляване на осигуровките за работниците, за да сме конкурентни, заяви Тренчев.

По отношение на съдебната реформа Лукарски беше категоричен, че проблемът, който най-много засяга инвеститорите е в бавното движение на търговските дела. Според него реформата е необходима не толкова в наказателните производства и прокуратурата, колкото в съдилищата, особено по търговските спорове.

Двете страни се договориха за осъществяване на регулярни срещи с цел изработване на конкретни политики в полза на инвеститорите.

* Платена публикация

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика