Протестите не са само заради това правителство, смята френският посланик

21702
Протестите не са само заради това правителство, смята френският посланик
Снимка: БГНЕС

Протестите днес не са само заради това правителство, проблемът съществува от 25 години", заяви посланикът на Франция у нас, Ксавие Лапер Дьо Кабан.

Дипломатът познава добре ситуацията в страната ни, информира агенция КРОСС. Според него, въпреки тежката криза българския народ е по-добре отколкото в началото на прехода.

„Хората изглеждат по-добре облечени, икономиката се развива, метрото е чисто", споделя Дьо Кабан.

„Хората са по улиците, защото нещата не са се променили достатъчно от 20 години. В една демокрация е нормално човек да не бъде винаги доволен.

Николай: Ако окупацията свърши, ще намерим други начини да продължим борбата си

Николай Дюлгеров е един от многото Ранобудни студенти. На 23 години е, завършил Японистика, с една година специализация в Япония- Фукуо...

Разликата между тоталитарния режим и демокрацията е, че при демократичния режим, човек има право да каже, че не е доволен. Трудността е недоволството да се превърне в политическо действие. Към момента аз не успявам да разбера много добре каква е целта на тези протести, може би защото все още не съм разговарял достатъчно с протестиращите", каза френският посланик.

„Струва ми се, че България от 20 години насам е преживяла много промени и хората са свикнали на доста чести избори това е нормално за един демократичен режим така че това е един по-скоро положителен елемент защото конституцията функционира. от друга страна проблемът е че явно гражданите още не са доволни от политическата система, която имат в момента. Най-голямото доказателство, че те не са доволни, е ниската избирателна активност на парламентарните избори - 52 % е много ниско участие. това показва, че българите имат умерено доверие в партиите, които искат да управляват. Това е малко обезпокояващо", категоричен бе Дьо Кабан.

„Парламентът към днешна дата представлява само около една трета от избирателите, така че мнозинството е било избрано само от 20 процента от избирателите. Това, разбира се, не прави мнозинството нелегитимно, защото при демократичен режим трябва да се гласува", допълва той.

„Проблем, който съществуваше още когато бях тук през 90-те години, е доста високата корупция. Междувременно са взети много мерки - вече има комисия за конфискация на имущество придобито от криминална дейност", казва Дьо Кабан. Той допълва, че ксенофобията в страната ни за момента не е драматична.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика