Проучване: По-малко от 1/3 от българите искат бързи предсрочни избори

2838
Проучване: По-малко от 1/3 от българите искат бързи предсрочни избори
Снимка: БГНЕС

60% от българите искат работещо правителство. А по-малко от 1/3 се обединяват около бързи предсрочни избори. Без мнение остават 13% от анкетираните. Това сочат данните от национално експресно проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено на 14-ти и 15-ти април сред 520 души.

Анкетираните са отговаряли на няколко въпроса, съобщава БТВ. Един от тях е: „В сегашната ситуация кой вариант е найдобре за държавата – правителство поне до октомври или предсрочни избори сега?“ На въпроса дали следващото правителство е добре да бъде от опозиционна коалиция или такава около ГЕРБ над 60% искат смяна на посоката и кабинет антиГЕРБ. Под една трета са „за“ това ГЕРБ да продължи да управлява. 11% не могат да преценят. Над половината от участниците в проучването искат бъдещият премиер да бъде експерт. Досегашните партийни лидери отстъпват с едва 31% подкрепа.

Георги Свиленски: Бързи предсрочни избори ще върнат ГЕРБ и Борисов отново на власт

"Може би щеше да е по-добре комисията за ревизия да започне първо с последните 4 години от управлението на Бойко Борисов", заяви пред Б...

На въпроса „Ако има предсрочни избори, бихте ли повторили своя вот?“ 91% отговарят, че отново биха гласували по същия начин и само 4% не биха го направили.Ако има предсрочни избори скоро, резултатът ще е почти същият, но вероятно ще има малка промяна. За партиите, които са малко под бариерата, или малко над бариерата би било изпитание влизане в една нова предизборна кампания“, коментира социологът Добромир Живков от „Маркет линкс“. По думите му в обществото категорично има очакване от формиране на ново правителство, което да започне да действа и да предприеме конкретни мерки, особено в ситуация на здравна и задаваща се икономическа криза. Очакванията за формиране на кабините основно са по линията ГЕРБ – анти-ГЕРБ, напомни социологът.

Сред въпросите в проучването беше и: "Кои трябва да бъдат трите основни приоритета за следващото правителство?" Най-наболял според анкетираните е проблемът със заетостта и безработицата. Равна на нея е нуждата от реформа в здравеопазването. А едва след това, идва справянето със здравната криза, коронавирусът и темпа на ваксинацията. Мерките в подкрепа на икономиката и социалните мерки в подкрепа на засегнатите от кризата, са важни според около 30% от запитаните. Ревизията на предишното управление събира 18%, а според 13% важна е темата с промените в изборното законодателство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика