Пътните фирми поискаха пари от новия бюджет и заплашиха със съд

1419
Пътните фирми поискаха пари от новия бюджет и заплашиха със съд
Снимка: Асоциация за защита на потребителите

Браншова камара „Пътища“ се оплака от липсата на средства за пътните фирми, които да бъдат заложени в актуализацията на бюджета. Управителният съвет на камарата написа отворено писмо до председателя на Народното събрание Никола Минчев, с което призова депутатите да преосмислят действията си.

„Ситуацията, в която държавата поставя пътния бранш, е необяснима и неприемлива. Последствията са прекратяване на ремонтните дейности и увеличаване на критичните пътни участъци. Поддържането на Републиканската пътна мрежа е от значение за Националната сигурност на Република България. На прага сме на сезона с най-интензивно движение по Републиканската пътна инфраструктура и ако се спре поради липса на финансиране дейността по текущ ремонт и поддържане, много пътни участъци ще останат в катастрофално състояние, което ще бъде предпоставка за ПТП и загуби на човешки животи“, твърдят от УС на камарата.

„В ситуация на галопираща инфлация, поскъпване на строителните материали, високи цени на електроенергията и горивата, както и войната, държавата не само че не подкрепя един от структуроопределящите отрасли, но и с отхвърлянето в Народното събрание на решението за промени в ЗОП, с които се даваше възможност за въвеждане на методика за индексация на цените в строителството, обрича компаниите на декапитализация. Забавянето на разплащанията от страна на държавата води след себе си до драстични затруднения в бранша и контрагентите, което обрича на фалит и невъзможност да посрещат своите разходи стотици фирми“, добавят от пътния бранш.

Писмото идва след поисканите от вицепремиера в оставка Гроздан Караджов над 3 млрд. лева за МРРБ и пътните фирми, които предизвикаха разпадане на коалицията с излизането от нея на „Има такъв народ“.

Рашков показа снимки: Парите за "Хемус" са отишли за луксозни вили

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков показа снимки, на които е изобразено къде са отишли парите от авансовите плащания за строе...

ББК „Пътища“ пишат, че в актуализацията не се предвиждат пари за тях и така се нарушава решението на Народното събрание от 26 април за разплащане на старите задължения и обезпечаване на довършването на започнатите ремонти по над 270 участъка от Републиканската пътна мрежа. Към момента Агенция „Пътна инфраструктура“ е разплатила  зимното поддържане и само 50 % от дължимите средства по изпълнените дейности, казват от пътните фирми.

„Сключените споразумения през ноември месец миналата година предвиждат след 30.06.2022 г. пътните фирми да получат правото да потърсят по съдебен път главниците, ведно със законоустановените лихви, и да предявят претенции за пропуснати ползи. Подобни действия ще бъдат породени единствено и само от действията и бездействията на изпълнителната власт и ще натоварят допълнително бюджета на държавата с разходи в размер на над 150 млн. лв.”, пише в писмото на ББК „Пътища“.

„В същото време, както в първоначалния вариант на бюджета, така и в предлаганата актуализация няма предвидени средства за разплащане на изграденото и продължаване на строителството на ключови за развитието на икономиката на Северна България нови участъци от Автомагистрала „Хемус“ и по направлението Видин – София. Подобна политика ще обрече на допълнителна деградация и липса на икономическа перспектива, цели региони, които и сега са най-бедните в целия Европейски съюз“, твърдят от бранша.

„Апелираме в предстоящата актуализация да бъдат предвидени необходимите средства за обезпечаване изпълнението на решението на същото това Народно събрание. В противен случай отговорността за пагубното състояние на инфраструктурата на Република България и вливането на стотици български граждани в социалната система ще бъде Ваша. В случай на липса на адекватна реакция на поставените проблеми, си запазваме правото да предприемем всички разрешени от закона да действия, които да защитят живота и здравето на гражданите на нашата Родина“, гласи писмото на ББК „Пътища“ към парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика