Радан заплаши: Ако има отбор "ГЕРБ - ДПС", ние нямаме място там

6754
Радан заплаши: Ако има отбор "ГЕРБ - ДПС", ние нямаме място там
Снимка: БГНЕС

От всичките екстремни 10 точки, които записахме в предизборната си програма за съдебната реформа, сега настояваме за само една – разделяне на ВСС на две колегии. Това посочи лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев в сутрешния блок на bTV.

Ние искаме да се поставят поне основите на реформите, на къщата, след като отстъпихме по 9 от 10 точки. И на нас ни се казва на финалната права „отстъпете”, за да правим наколни жилища. Колегите от ДПС искат промяна на Конституцията, за да не се промени нищо, сигурен е Кънев. И категорично отказа Реформаторите да отстъпват повече.

Близнашки: Съдебната реформа трябва да бъде отложена за наесен

Конституционните промени и съдебната реформа трябва да бъдат отложени за наесен. Това каза за "Фокус" проф. Георги Близнашки, преподава...

Има два начина да стане – или разумно, както се прави сега от Христо Иванов и Бойко Борисов, или повърхностна имитация. Във втория случай мнозинството в парламента трябва да се събере, да каже, че опозицията е безотговорна, отказва дори санитарния минимум в съдебната реформа и да се предприемат радикалните промени – и промяната в правомощията на главния прокурор, и независимата прокуратура по румънски образец, която може да стане факт без конституционна реформа, посочи Кънев.

Какво се разделя, ако всички решения остават в общия състав на ВСС – нищо, убеден е Кънев. Проблемът на съдебната система не е, че е бавна, че е мръсно в съдебните зали. Големият проблем, слонът на масата, е, че има корупция в съдебната система – парата играе, когато се решават съдебните дела. Тези хора, които се назначават като председатели на съдилища например, им се влияе, каза Кънев.

Ние не желаем да се пъчим с нещо, да пишем текстове – въпросът е какво има в текстовете. ДПС залага на това кой написал реформата, за да оправдаят нежеланието си нещата да не се случат, вярва тъмносиният политик.

Не съм съгласен с начина, по който Бойко Борисов прочете алтернативите за съдебната реформа. Или променяме нещо – със 160 или със 180 гласа, или не променяме нищо – със 180 гласа, каза Кънев. Оставили сме много смели предложения за следващи политически битки. Сега сме на фаза „компромис”, все едно е ремонт вкъщи. Но да минем само с прахосмукачка, това не е ремонт. Като се опитваш да промениш нещо, но не променяш нищо, излиза един по-лош резултат в крайна сметка, обясни Радан Кънев.

Местан излезе с "градивно предложение" към Борисов

"Отивам на срещата с Борисов с едно ново, градивно предложение, което цели реализирането на реформите в Kонституцията. Това съгласие м...

В името на истинска съдебна реформа можем да говорим с всеки, но това не означава, че сме готови да се наведем. Ако ДПС иска за пореден път да имитира промяна, това е всичко, което Реформаторският блок не може да бъде. Интересува ме какво пише в проекта, не дали е нов или стар. Сега сме на абсолютния минимум и ако слезем и от него, пак остава да ходим да лъжем в Брюксел, че сме направили реформа, което ще е смешно и жалко, заяви Кънев. Трябва едно разбиране, че сме отстъпили толкова много, че опираме до границата на търпението на избирателите си. Консенсус за нищоправене винаги е имало в българската политик, но аз не съм част от него – ако някой иска да ме вкара там, объркал се е, посочи лидерът на ДСБ. И отказа да коментира изявленията на Първанов за експертността на Реформаторите, казани преди два дни.

Радан Кънев посочи и, че безспорно има атака срещу Реформаторите чрез „претоплени манджи” за Иван Костов. Въпросът е дали ДПС го прави – на пръв поглед изглежда така, но на втори поглед не съм сигурен, че тази медийна среда, която е проводник на определени интереси, е свързана толкова с ДПС. Ако ДПС плюе на тази мръсна кампания, ще покаже, че медийната среда не е тяхна и ще заеме различна позиция в очите на българските граждани, смята Кънев. Той обяви, че вчера (21 юли) вече е видял разлика в правните тези с ДПС, а това подсказвало обезсмисляне на съдебната реформа, след като досега е имало само политически различия.

Попитан дали ако реформата се провали, Реформаторите ще се оттеглят, тъмносиният политик посочи, че това зависело от управляващото мнозинство. Ако има отбор „ГЕРБ – ДПС”, ние нямаме място там, подчерта Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика