Радев: Енергетиката от години е оплетена в схеми

3227
Радев: Енергетиката от години е оплетена в схеми
Снимка: БГНЕС

Трябва да се преразгледат правилата за работа на Българската независима енергийна борса. Очаквам от отговорните институции да влязат много сериозно в своите задължения и да санкционират всички, които спекулират на тази борса. Това заяви днес държавният глава Румен Радев пред журналисти в Пловдив. По-рано президентът откри Деветия европейски форум за социално предприемачество в Международния панаир в града.

Енергетиката от години е оплетена в схеми. Либерализирането на цената на енергията за бизнеса чрез Българската независима енергийна борса бе извършено без ясни правила и механизми да защитават участниците. В момента се облагодетелстват търговците и страда бизнесът, заяви президентът.

Румен Радев: Неравенствата в доходите растат и вече сме на първо място в Европа по този показател

Социалното предприемачество създава условия и дава възможност на уязвимите групи да се трудят пълноценно и да разгръщат своя талант, та...

Румен Радев подчерта, че служебното правителство прави всичко възможно цената на електроенергията да бъде задържана и намалена. Разглеждат се и механизми за помощ на бизнеса, посочи държавният глава и поздрави служебното правителство за това, че за трета поредна седмица България е с най-ниската цена на електроенергията в Европа, заедно с Полша.

Заседналия кораб

Заседналият на Камен бряг кораб е картина на безхаберието в продължение на десетилетия по отношение на морското спасяване, заяви президентът в отговор на въпрос. “Никакви процедури по отношение на морското спасяване, абсолютно разкапана техника, никаква организация”, добави той. Президентът открои създадената от Министерството на транспорта организация, както и заповедта на ресорния министър, за да се компенсира липсата на необходимите процедури. Благодарение на действията на министъра е предотвратен и рискът от разлив на гориво, който би нанесъл непоправими екологични щети. Като основни приоритети в действията на институциите Румен Радев определи недопускането на загуба на човешки живот и минимизирането на всякакви щети за природата.

Атаките на ГЕРБ

Радев отново предизвика Борисов да се кандидатира за президент

Ще се преразгледат правилата на българската независима енергийна борса. Очаквам КЕВР да санкционира всички, които спекулират с цените. ...

Запитан за обвиненията на бившите управляващи срещу Министерството на вътрешните работи за извършена репресия в Стражица, президентът подчерта: “Всеки, който си прави сметката да продължава да купува избори, нека знае, че държавата ще отреагира с цялата си сила, за да прекрати и да пресече веднъж завинаги това грозно за нас като страна явление". Румен Радев добави, че изглежда за някои партии купеният вот се е превърнал в рутина.

По отношение на дискусията за съдебната реформа, президентът подчерта, че в нея имат място всички заинтересовани страни и че се работи с всички, така че да има ефективна реформа в правосъдната система.

Двете важни условия за внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост в Брюксел са реформата в правосъдието по отношение на отчетността на главния прокурор и посочването на фиксирана дата за спиране на въглищните електроцентрали. “Внасянето на Плана е задължително и то трябва да се направи, но имаме нужда от сериозен дебат, консенсус, за да се намери най-доброто решение”, заяви президентът.

В отговор на журналистически въпрос за предстоящите президентски избори, Румен Радев напомни, че бившият премиер Бойко Борисов неведнъж е заявявал, че ще се кандидатира точно на тези избори. “Като човек на думата и на обещанията аз очаквам да си ги спази. Освен това той почти всеки ден критикува президентската институция, обвинява я в диктаторство. Нека да излезе на тези избори, да ги спечели и да внесе своите демократични ценности в президентската институция”, заяви още държавният глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика