Румен Петков: Минеков трябва да бъде уволнен веднага!

13360
Румен Петков: Минеков трябва да бъде уволнен веднага!
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

За незабавно уволняване на министъра на културата, настояха от АБВ. Повод за искането им е издадена  заповед от министър Минеков на 6 декември, с която се преструктурира ведомството и се закриват изключително важни отдели. "Дава ли си сметка, че като закрива отдел "Недвижимо наследство", отдел "Движимо наследство" и отдел "Законосъобразност и процесуално представителство", всъщност той лишава държавата от нейните легални инструменти да се грижи за събиране и съхранение на движимото и недвижимо наследство и да имаме институционално представителство пред съдилищата, когато е необходимо", възрази на министерската заповед лидерът на АБВ Румен Петков.

"Министърът на културата трябва да бъде уволнен веднага, няма защо да се чака и тази заповед да бъде отменена", категоричен е Петков. "Нагло, нелепо и необяснимо е човек, който си отива от едно ведомство да го преструктурира, да приема правилник за организация на вътрешната работа", подчерта той и определи заповедта като посегателство върху движимото и недвижимо наследство на страна.

С конкретни предложения по структурирането на кабинета АБВ се обръща към „БСП за България“

Конкретни предложения по структурирането на кабинета и бъдещото управление на държавата ПП АБВ представя на ръководството на БСП, като ...

Да се закрият отделите "Административно обслужване" и отдел "Човешки ресурси" е безумие в една административна структура, изтъкна още Петков. "Ако този министър иска да се разправи с тези отдели, надявам се президентът да го уволни веднага", добави той. 

По думите му, Минеков съсипва инструментите за европейско партньорство и си позволява безумия, които удрят националната ни сигурност.

От АБВ ще обжалват по съдебен ред получените от МРРБ и от "Булгартрансгаз" отговори по отправени от партията въпроси за ползваните външни адвокатски услуги. Това съобщи Лидерът на АБВ Румен Петков и представи пред журналисти подробности.

"При 82-ма юристи, ангажирането на външен правен капацитет е откровено източване на пари", заяви Петков по адрес на МРРБ. "След като МРРБ не е успяло да удостовери наличието на правен капацитет, който да гарантира държавния интерес, това означава, че ръководството на министерството са шайка некадърници или тази шайка некадърници търпи неграмотници", коментира той.

Румен Петков алармира за източване на държавата чрез адвокатски услуги

Разширява се практиката държавата, при наличие на достатъчен юридически потенциал във ведомствата, да ангажира адвокатски кантори, алар...

Петков алармира за течащи съкращения в Булгартрансгаз и очертаващи се дела, по които е възможно платец да се окажат данъкоплатците. Той съобщи, че от Булгартрансгаз отказали да предоставят исканата от АБВ информация с аргументът, че тя не попада в обхвата на дадената легална дефиниция на понятието „обществена информация“ и изрази категорично несъгласие.

Представителят на АБВ в парламента Владимир Маринов съобщи, че още днес е изпратил писмени въпроси до двете министерства и очаква отговори в установения срок.  Той е категоричен, че е важно да бъдат изнесени фактите защо се харчат публични средства по нецелесъобразен , а според него - даже и незаконосъобразен начин, с наемането на външни кантори, при наличието на толкова много юристи.

От АБВ са предупредили "БСП за България", че по определени политики искат да запазят правото си да взимат различни от общите за коалицията решения, съобщи още Владимир Маринов. Той увери, че въпросите, по които ще отстоява различно виждане, ще бъдат мотивирани а не просто така - за шум в системата и добави, че ръководството на парламентарната група ще бъде предварително уведомено. Като такъв пример той посочи преструктурирането на Министерския съвет, което според АБВ, трябва задължително да се предшества от 4 - 6 месеца, в които да се извърши сериозен анализ и оценка. Той подчерта още, че се налага и съгласуване с европейските регламенти, за да не блокират цели сектори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика