X
 
 

Румен Радев не счита, че прехвърля правомощията си по процедурата за нов главен прокурор

1124 2
Румен Радев не счита, че прехвърля правомощията си по процедурата за нов главен прокурор
Снимка: БГНЕС
Далеч съм от мисълта, че прехвърлям своите правомощия с разговорите за избор на нов главен прокурор. Това каза президентът Румен Радев по време на кръгла маса на тема „Предстоящ избор на главен прокурор – критерии и обществени очаквания“, предаде агенция „Фокус“ .

Държавният глава подчерта, че според него при избора на нов главен прокурор много важен е критерият за независимост и воля за налагане на законността. „Важно е обаче и как ще бъде оценена и съдебната независимост от този главен прокурор, защото заедно с неговата смелост и гражданска отговорност това е успехът на неговата бъдеща дейност“, заяви Румен Радев.

Румен Радев: Посланик Рубин допринесе за модернизацията на България

Президентът Румен Радев награди посланика на САЩ у нас Ерик Рубин с орден „Стара планина“ I степен, предаде БГНЕС. Държавн...

Той посочи, че е далеч от мисълта, че прехвърля своите правомощия с разговорите за избора на нов главен прокурор. „Аз се водя единствено от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегвам своето задължение на края на процеса да подпиша указ. За мен най-важното е обществото да има фокус върху тези процеси и да има повишено обществено внимание“, каза още президентът.

Новият главен прокурор трябва да има високо обществено доверие, убеден е Радев. „Проведох срещи през май с ръководители на органи от системата на съдебната власт и министъра на правосъдието. Всички тези срещи бяха ясен сигнал за голямата значимост на това предстоящо събитие и необходимостта то да стои във фокуса на общественото внимание“, заяви Радев и посочи, че функциите на главния прокурор са важен фактор за ефективна борба с престъпността и корупцията, и за утвърждаването на законността.

„Затова е нормално и трябва да има високи обществени очаквания към тази процедура. Обществото трябва да получи гаранции за успешния ѝ ход, а това означава ясни критерии, прозрачност и добра аргументираност на мотивацията за номинациите на главен прокурор, коментира Румен Радев. "Главният прокурор, който ще бъде избран, е натоварен с големи очаквания, предстоят му важни задачи, затова е важно още от старта той да има високо обществено доверие“, посочи държавният глава.

Actualno.com припомня, че по-рано през май настоящият обвинител номер едно Сотир Цацаров изрази мнение, че президентът е подранил с консултациите за нов главен прокурор на Републиката. 

Цацаров предложи да изберат наследника му на 14 ноември

Процедурата за наследник на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде открита на 15 юли и да приключи с избор на 14 ноември, предложи сами...

"Дайте да не правим политическа спекула от това - първо да променим статута, после да изберем главен прокурор - много нелогично изглежда", коментира тогава Цацаров. Той отказа да сподели според него от кои професионални среди трябва да бъде новият главен прокурор. Всякакъв подобен коментар предопределя номинациите и избора. "Нито аз искам това, нито законът го разрешава, нито президентът има такова намерение", подчерта още Сотир Цацаров.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    Прокуратурата не е ЩАБА НА ВВС, където генерала имаше всички пълномощия! Време е да се "ориентира" къде се намира и да "извади слушалката от ухото си" защото този глас го компрометира.
  • българин 1 българин преди 5 месеца Профил на трол?
    Решетниковият плужек скоро беше на инструктаж по Кремъл та е наясно за прокурора, а и дрисливата морска птица - чайка несъмнено му е треснала два-три клюна превантивно.